Vigyázz a WhatsApp-pal! Még egy szoftvermérnök is csalók áldozatául eshet

TECH HÍREK – Nemrég egy szoftvermérnök több mint 51,000 dollárt veszített egy WhatsApp átverés miatt, ami azt ígérte, gazdaggá teszi őt a YouTube videók lájkolásával…

 

 

A WhatsApp-csalások nem új keletűek: számtalan ember esik áldozatul nekik. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy szétválasszuk azokat, akik tudják, mit csinálnak, azoktól, akik nem tudják. Nos, egy szerencsétlen szoftvermérnök, aki az indiai Gurgaonból származik, egy ilyen átverés áldozatává vált. Jelentős összeget veszített, olyan pénzt, amely könnyen jobbá tehette volna valakinek az életét.

A meg nem nevezett szoftvermérnök és felesége együttesen 42 31 600 INR-t veszítettek, ami valamivel több mint 51 000 dollárnak felel meg (ami kb. 17,3 millió forint).

Jelentős összeg – több mint elég lehet ahhoz, hogy ténylegesen megváltoztassa az ember életét. Mindez a WhatsApp-on és az Instagramon keresztül történt még márciusban.

Az áldozat egy üzenetet kapott az appon, amelyben azt állították, hogy több pénzt kereshet, ha részt vesz egy részmunkaidős melóban, ahol csak videókat kell lájkolnia a YouTube-on. Elég egyszerűnek tűnik, igaz? Azonban itt jön a vörös zászló. A mérnököt arra kérték, hogy fektessen be pénzt. Miután beleegyezett, hozzáadták egy Telegram-csoporthoz. Itt a mérnök végül összesen 42 31 600 INR-t utalt át a saját és a feleség számlájáról is. Miután a csalók megkapták a pénzt, azt állították, hogy az áldozatnak több mint 6,9 millió INR nyereséget sikerült elérnie. Ám ahelyett, hogy hagyták volna, hogy kivegye ezt a pénzt, 11 000 INR-t követeltek ráadásként.

A második követelés riadalmat keltett, és az áldozat úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel. Ezután regisztrált egy FIR-t az állítólagos WhatsApp csalók ellen.

Sajnos nem tudjuk, hogy az áldozatnak sikerült-e visszakapnia a pénzt, de mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy ezek az átverések sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk.

Ezek a netes átverések jellemzően üdvözléssel kezdődnek, majd a válaszadás után kapunk egy sms-t egy meglehetősen vonzó munkaajánlattal. Ez papíron úgy hangzik, mintha sok pénzt hozna, de a valóság gyakran más. A legtöbb esetben az emberek végül tömérdek pénzt veszítenek. Egyszerűen fogalmazva, egyáltalán nem lehet olyan munkát kapni a WhatsApp-on, amely azt állítja, hogy gazdaggá tesz. Ezért mindig kerülni kell az ilyen szövegeket, mert nem veszítesz semmit azzal, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyod őket.

Forrás: The Time of India

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu