Meta Quest 3: újgenerációs, meglepően olcsó VR-headset jön! [VIDEO]

Ez egy olyan árazás, ami bizony a Sony számára még okozhat kínos pillanatokat!

 

A Meta bejelentette a Quest harmadik generációs headsetét, és bizony ígéretes a termék. A Meta Quest 3 az eddigi legnagyobb felbontású kijelzővel, illetve a vékony, „pancake” optikával rendelkezik, hogy a tartalmak minden eddiginél jobban nézzenek ki. Az extra pixelek működtetéséhez a Meta a Qualcommal közösen dolgozott együtt, ugyanis a headsetben egy újgenerációs Snapdragon chipset található több mint kétszer erősebb grafikai teljesítménnyel, amit a Quest 2-ben található Snapdragon GPU tudott felmutatni, így a magával ragadó játékokban simább teljesítményt és hihetetlenül éles részleteket kapunk.

A Quest 3-ban a kategóriájában legjobb Meta Reality technológia lehetővé teszi, hogy a fizikai világot zökkenőmentesen összekapcsoljuk a virtuális világgal. Ezek az új élmények túlmutatnak a mai kevert valóságon, mivel intelligensen megértik a fizikai terünkben lévő tárgyakat és reagálnak rájuk, és lehetővé teszik, hogy olyan természetes, intuitív módon navigálhassunk a térben, ami korábban szinte lehetetlen volt. A nagy valósághűségű színátvitel, az innovatív gépi tanulás és a térbeli megértés lehetővé teszi, hogy egyszerre léphessünk kapcsolatba a virtuá

lis tartalommal és a fizikai világgal, ezzel korlátlan felfedeési lehetőségeket teremtve. Mostantól virtuális társasjátékot is játszhatunk a konyhaasztalaon a Demeóban, virtuális művészettel tuningolhatjuk a nappalit a Painting VR-ban, vagy elmerülhetünk egy teljesen magával ragadó világban, ahol amúgy lehetetlen tevékenységeket végezhessünk. A Quest 3 még több ember számára teszi elérhetővé a Meta Realityt ráadásul alacsonyabb áron, így ez az első olyan mainstream termék a Metától, ami egyetlen eszközzel nyújt élvonalbeli VR és MR (kevert valóság) élményeket. Ez pedig új mércét állít a jövőbeli headsetek számára.

Az előző generációs Questhez képest 40%-kal vékonyabb optikai profillal a Meta Quest 3 egy karcsúbb, kényelmesebb headset. A Touch Plus kontrollereket is teljesen újratervezték, és áramvonalasabb, ergonomikusabb formavilággal látták el. A nyomkövető technológiában elért fejlődésknek köszönhetően elhagyták a külső nyomkövető gyűrűket, így a kontrollerek a kezünk természetesebb meghosszabbításaként hatnak, továbbá kevesebb helyre van igényük. A Touch Pro-ban felbukkant TruTouch haptikát is alkalmazzák, hogy úgy érezzük az akciót, ahogy még soha. A prémium élményért akár a teljesen önkövető Meta Quest Touch Pro kontrollerekre is befizethetünk. A kézkövetés alapból támogatott lesz, így kontrollerek nélkül is felfedezhetjük a világot a Direct Touchnak köszönhetően. Ez lehetővé teszi, hogy csak a kezeinkkel interakcióba lépjünk a virtuális objektumokkal.

A Meta a visszamenőleges támogatásról sem feledkezett meg, ugyanis a Quest 3 kompatibilis a Quest 2 már most több mint 500 VR-játékával, alkalmazásával és élményével, és a Meta még több izgalmas új VR és MR-játékkal készül a megjelenésre, így a cég szerint a Quest 3 már az első napon a világ legjobb élménykönyvtárával fog rendelkezni. 2020-ban a Meta Quest 2 megváltoztatta a VR arculatát, és új korszakokat nyitott például a játékok vagy a fitnesz számára. Ez a termék az egyik legolcsóbb módja a virtuális valóságba való belépésnek, de az árazás tovább fog javulni! Június 4-étől a Quest 2 árát 300/350 dollárra csökkenti a Meta attól függően, hogy 128 vagy 256 GB-os kiszerelést veszünk. Így errefelé is 130-170 ezer forint körül kellene majd értékesíteni a headseteket, amik szoftveresen is erősödni fognak. Egy hamarosan megjelenő firmware-rel a Quest 2 és Quest Pro GPU-ja és CPU-ja kap új erőre.

A Quest 2 és Pro esetében a CPU teljesítménye akár 26%-kal, a GPU sebessége pedig akár 19%-kal nő a Quest 2 és 11%-kal a Quest Pro esetében. Ahogy a fejlesztők kihasználják ezeket a változásokat, mindkét headseten simább játékmenetre, érzékenyebb felhasználói felületre és gazdagabb tartalmakra számíthatunk. A Quest 2 és a Quest Pro esetében is engedélyezték a dinamikus felbontás-skálázást, így a játékok és alkalmazások képkockakiesés nélkül kihasználhatják a megnövekedett pixelsűrűséget. Míg a Meta Quest 3 új mércét állít fel a kevert valóság, a magával ragadó játék és a mainstream virtuális valóság headsetek terén, a Quest 2 továbbra is a legolcsóbb belépő lesz a virtuális valóságba, a Pro pedig a munkahelyi felhasználási esetekre optimalizált, arc- és szemkövetéssel a megbeszéléseken való hitelesebb önkifejezés érdekében lehet hasznos. A Quest 2-t és a Pro-t továbbra is a Quest 3 mellett fogják értékesíteni, és a firmware frissítések sem maradnak el.

A Meta Quest 3 2023-ban rajtol el. 500 dollár lesz a 128 GB-os modell, és mivel ehhez nem fog kelleni PC, a Sony alaposan felkötheti a gatyáját, ugyanis ott nem elég, hogy a PlayStation VR2-höz kell egy PlayStation 5, maga a PSVR2 drágább a konzolnál!

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu