Hogyan veszítheti el egy Jedi a kapcsolatát az Erővel?!

MOZI HÍREK – Lehet, hogy az Erő mindenhol ott van, de a Star Wars felfedte, hogy számos módja van annak, hogy egy Jedi vagy egy Sith elveszítse a hozzáférést hozzá…

 

 

A Star Wars több módot is felfedett, ahogyan egy Jedi elveszítheti az Erőt, mind a kánonban, mind a Legendsben. Amikor Luke Skywalker először találkozott Yodával A Birodalom visszavágban, az idős jedi mester eligazítást tartott neki az Erőről. Yoda szerint az Erő maga az élet ereje. Áthat mindent, ami él. Mivel ez így van, a legtöbb néző azt feltételezi, hogy lehetetlen, hogy valaki elszakadjon az Erőtől.

Ez azonban nem így van. Valójában a Chronicles of the Jedi című, univerzumon belüli könyv utal arra, hogy nem ritka, hogy egy jedi elszakad az Erőtől, vagy hogy ez a kapcsolat instabillá válik.

Íme néhány lehetséges forgatókönyv, ami ide vezethet!

Az egyetlen ismert kánoni példa arra, hogy egy Jedi elvesztette az Erőhöz való hozzáférést, Sskeer, egy trandoshan-i Jedi. Ő a High Republic-érában élt. Sskeer betegség miatt vesztette el az Erőt. Egy, a faját érintő betegségben, a Magrak-szindrómában szenvedett. Ez a trandoshanit dühre és agresszióra készteti, és az elme azon kísérlete, hogy a betegséget elhárítsa, lehetetlenné teszi számára az Erőhöz való kapcsolódást.

 

Sérülés, elzárkózás, az egyensúly elvesztése

 

Bármilyen erős is volt, Darth Vader potenciálja valójában a Mustafaron elszenvedett sérülései miatt csökkent. Darth Vader ereje pontosan azért csökkent, mert most már kiborg volt. „Inkább gép, mint ember”, mivel sok végtagját mesterségesre cserélték. Ahogy a Baljós árnyakban elmagyarázzák, az Erő-érzékenyek szimbióták, akiknek a sejtjeiben élnek a „midi-chlorianok”. Amikor Anakin elvesztette a végtagjait, természetesen elvesztette a sejtjeiben élő midi-chlorianokat is.

Lehetséges, hogy egy Jedi önmagát zárja el az Erőtől. Így semmit sem tud érzékelni rajta keresztül. Luke Skywalker, miután Ben Solo a sötét oldalra esett, kétségbeesetten visszavonult az Ahch-To bolygóra. Itt végrehajtotta ezt a mutatványt; nem csak az Erőt nem tudta többé érzékelni, de a galaxisban zajló eseményeket sem. Fogalma sem volt arról, hogy a Hosnian Prime elpusztult, és barátja, Han Solo halálát sem érzékelte. Az olyan Erő-szellemek, mint Yoda mester, feltehetően nem tudták meglátogatni Luke-ot, amíg nem csatlakozott újra az Erőhöz.

A Jedi: Fallen Order főszereplője, Cal Kestis az Erőre való támaszkodási képességének csökkenésével indul, ami állítólag azért van, mert elvesztette az egyensúlyérzékét saját elméjében.

Nem csak arról van szó, hogy elzárkózott az Erőtől, hanem arról is, hogy a saját elméjében uralkodó zűrzavar és bizonytalanság korlátozza az Erőből való merítés képességét. Csak amikor visszanyeri az egyensúlyérzékét, és legfőképpen az Erő akaratába vetett hitét, akkor találja magát képesnek arra, hogy használja az Erőt és gyakorolja a rég elfeledett képességeket.

Valami hasonló történhetett Obi-Wan Kenobival is a Tatooine-ra való száműzetése alatt. Az Obi-Wan Kenobi Disney+ azzal kezdődött, hogy Obi-Wan küzdött, hogy bízzon az Erőben. Alig tudott meríteni belőle. Ez a Darth Vader elleni szörnyű párbajban is megmutatkozott, amelyben a Sith nagyúr telekinetikusan dobálva gúnyolta Obi-Wan gyengeségét. Az Obi-Wan Kenobi eseményei során azonban a jedi mester visszanyerte az Erőbe vetett bizalmát. Ezt követően egy visszavágón képes volt legyőzni Darth Vadert.

 

Miként lehet elvágni egy Jedi-t az Erőtől?

 

Az egyik lehetőség egy, a Legendákban látott, „Sever Force” nevű tényleges Erő-képesség. Ott ezt egy ősi büntetésként ábrázolták, egy olyan módszerként, amely biztosítja, hogy a bukott Jedik ne jelenthessenek újra fenyegetést. A Sever Force-t látványos méretekben használták egy egész faj, a Yuuzhan Vong ellen, akik elhagyták a galaxist – csak hogy évszázadokkal később visszatérjenek, mint megszállók. A Jediknek nem volt tudomásuk a történelmükről. Így a Yuuzhan Vongok hiánya az Erőben komoly filozófiai problémát jelentett Luke Skywalker és az új Jedi Rend számára.

Bár a Yuuzhan Vongok hivatalosan nem tartoznak a kanonizációhoz, majdnem bekerültek a Star Wars: The Clone Warsba. Egy befejezetlen „idegen elrablás” történet szerint egyetlen Yuuzhan Vong hajó szondázta volna a galaxist a Klónok háborúja előtt. Ezek a Yuuzhan Vongok azonban egészen mások voltak. Az Erőből való hiányukat eltávolították, mert George Lucasnak nem tetszett ez az elem.

A Sever Force nyilvánvalóan nem illett bele az ő értelmezésébe az Erőről a Csillagok háborújában, ami fontos szempont.

Timothy Zahn a Legends univerzumába tartozó „Thrawn-trilógiája” bevezette az ysalamiri néven ismert lényeket. Az Erő egyszerűen nem működik az ysalamiri közelében. A Jedik képtelenek érzékelni – és még az Erő olyan megnyilvánulásait is megzavarják, mint a Sith Erő-villámok. Lucasnak megint csak nem tetszett az ysalamiri. A későbbi könyvek tisztázták, hogy az ysalamiri nem egy „holt zóna” az Erőben. Inkább egy olyan mezőt bocsátanak ki, amely elnyomja körülöttük az Erőt. Ez evolúciós védekezési mechanizmusként alakult ki. Ugyanis olyan ragadozók vadásztak rájuk, akik használták az Erőt.

Az Ysalamiri technikailag kanonizálódott a Star Warsban, mivel az őket ábrázoló szobrok láthatók Thrawn nagyadmirális művészeti gyűjteményében a Star Wars Rebelsben. Thrawn a The Mandalorian-korszakban fő ellenfélként fog visszatérni, ami azt jelenti, hogy ezt az ötletet újra fel lehet venni.

Forrás: Wookieepedia

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu