Fény derült a Blade Runner egyik titkos jelentésére: miért fontos Tyrell baglya?

MOZI HÍREK – A Blade Runner világában a legtöbb állat kihalt a szennyezett Föld miatt, ezért szinte minden háziállat valójában replikáns. A leghíresebb replikáns állat Tyrell bagolya, amely az első Blade Runner filmben szerepelt. A rajongók talán ismerik a baglyot, de nem tudják annak meghökkentő titkát.

 

A replikánsok mesterséges életformák, amelyeket eredetileg a Tyrell Corporation hozott létre. A replikánsokat az emberiség űrtelepeihez készítették rabszolgaként, ahol veszélyes munkákat végeztek. Ellentétben a közhiedelemmel, a replikánsok nem androidok, hanem klónokhoz hasonlóak, vagyis csontjaik, szerveik és életfunkcióik ugyanazok, mint az emberé, csak laboratóriumban nőttek fel. Ez azt is jelenti, hogy a replikánsok öntudatosak. Ezt szándékosan tette Tyrell, mert olyan munkásokra volt szüksége, akik problémamegoldó képességgel rendelkeznek, hogy csökkentsék az emberi felügyelet szükségességét a veszélyes űrkolóniákon. Azonban itt rejlenek az etikai dilemmák is. Bár az ötlet eredetileg ártatlan volt, és reményt és halhatatlanság kilátását hordozta magában, végül emberi jogi atrocitásokká vált.

A Blade Runner 2029 című képregényben Mike Johnson és Andres Guinaldo olvasókat visznek a Blade Runner világába hét évvel azután, hogy a Blackout kitörölte az emberiség archívumainak majdnem minden nyomát, hatékonyan tiszta lappal indítva mindenkit–beleértve a replikánsokat is. Az eredeti Blade Runner film 2019-ben játszódik, amikor Tyrellt megölte a lázadó replikáns Roy. Ez a sokkoló esemény gyűlöletet szított a replikánsok iránt, ezért egy replikáns ‘terrorista’ szervezet elhatározta, hogy okozza a Blackoutot, mert ez volt az egyetlen módja annak, hogy a regisztrált replikánsoknak esélyük legyen a túlélésre.

Tyrell halála véletlenül az emberi történelem egyik legnagyobb tudásregresszióját okozta, de érdekes módon az emléke fényt adott a replikánsok igazságáról. Minden replikáns hamis emlékeket kapott, hogy emberibbnek tűnjenek/érizzék magukat, és egy replikánst ebben a képregényben Tyrell emlékeivel ruháztak fel. Ezekben az emlékekben az olvasók láthatják Tyrellt eltemetni gyerekkorában meghalt házi baglyát, ami arra késztette őt, hogy elgondolkodjon a nem organikus lények örök életének lehetőségén, amit Tyrell el is döntött létrehozni. Ebben a pillanatban a bagoly Tyrell sikerének szimbólumává vált küldetésében: hogy megcsalja a halált az élet teremtésével, a Blade Runner-ben szereplő replikáns bagoly pedig ennek a szimbólumnak a fizikai megtestesítője.

Ez a részlet az eredeti Blade Runner egyik legemlékezetesebb aspektusához egy igazi csemege a rajongóknak, mivel a vizuálisan lenyűgöző–de egyébként jelentéktelen–jelenetnek megadja a kánonbeli fontosságot, amit megérdemel, mivel a Blade Runner replikáns baglyának meghökkentő titkos jelentése van, ami minden replikánssal kapcsolatos a franchise-ban.

Forrás: ScreenRant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu