Warlock – Julian Sands volt a legnagyobb boszorkánymester

RETRO FILMKRITIKA – Egy 17. századi boszorkánymester a jelenbe menekül, hogy összegyűjtse a Sátán Bibliájának darabjait, és megsemmisítse a világot. Egy bátor boszorkányüldöző és egy fiatal nő üldözi őt, hogy megakadályozzák a katasztrófát. A Warlock egy 1989-es horrorfilm, amelyet Steve Miner rendezett és David Twohy írt. A címszereplőt Julian Sands alakítja, aki nemrégiben tragikus körülmények között hunyt el. A film egy kultikus klasszikus, amelynek két folytatása is készült. De vajon miért érdemes újranézni ezt a régi alkotást? És milyen emléket hagyott maga után Julian Sands?

 

 

A Warlock egy olyan tipikusan „underdog” horror kultuszfilm, amelyet relatíve kevesen ismernek, de akik igen, azok közül sokan szeretik. Talán azért nem olyan közismert, mert nem kapott nagy figyelmet az amerikai bemutatója idején, vagy talán azért, mert túl sok hasonló film volt akkoriban a piacon. Pedig a Warlock egy igazi B kategóriás gyöngyszem a maga nemében, amely nemcsak izgalmas és szórakoztató, hanem valahol a többi hasonszőrű nyolcvanas évekbeli horrorral összehasonlítva egész eredeti és okos is.

A film egyfajta időutazós kaland, amelyben a múlt és a jelen összeütközik, és ahol a jó és a rossz harca nem fekete-fehér. A főszereplő Julian Sands, aki egy karizmatikus és veszélyes boszorkánymestert alakít, aki nem riad vissza semmitől, hogy teljesítse Sátán akaratát. Julian Sands remekül hozza a gonosz karaktert, aki mégis képes némi humorral és stílussal fűszerezni tetteit. Sands egy olyan színész volt, aki sokoldalúan és szenvedélyesen játszott, és akinek halála nagy veszteség a filmvilág számára.

 

 

A boszorkánymester nyomában

 

A film története Bostonban kezdődik 1691-ben, ahol egy boszorkánymestert (Sands) halálra ítélnek tevékenységeiért, köztük azért, mert megölte Giles Redferne (Richard E. Grant) feleségét. A boszorkánymester azonban megszökik egy varázslat segítségével, és átkerül a 20. századba Los Angelesbe. Redferne követi őt az időkapun keresztül. A Warlock célja az, hogy megtalálja a Sátán Bibliájának három darabját, amelyek együtt tartalmazzák Isten igazi nevét, amellyel megsemmisítheti a teremtést. Redferne-t segíti Kassandra (Lori Singer), egy fiatal nő, akinek a házába landolt a boszorkánymester. Ők ketten próbálják megállítani őt, miközben szembesülnek a modern világ furcsaságaival.

A Warlock egy olyan horrormozi, amely bár nem veszi túl komolyan magát, de mégis komoly témákat érint. A film bemutatja az emberi természet sötét oldalát, amelyet a boszorkánymester kihasznál saját céljaira. A Warlock egyben szatirikusan ábrázolja az amerikai társadalmat és kultúrát, amelyben sokan hiszékenyek és könnyen manipulálhatók.

 

 

Warlock: a forgatás

 

A „Warlock” forgatása nem volt sétagalopp, különösen Julian Sands számára, aki a címszereplőt keltette életre. A színésznek nem csupán a karakter sötét oldalát kellett megjelenítenie, hanem a film számos izgalmas jelenetében is részt kellett vennie. Ez magába foglalta a repülési szekvenciákat, ahol a címszereplő magasba emelkedik, továbbá a bonyolult küzdelmi jeleneteket, ahol a Warlocknak a 17. századi boszorkányvadásszal, Redferne-nel (Richard E. Grant) kellett összecsapnia. Sandsnak ezek a jelenetek számtalan veszélyes kaszkadőri kihívást róttak, melyek közül sok jelentős kockázattal járt. Ennek ellenére Sands végig hű maradt a szakmához, és teljes elkötelezettséggel alakította karakterét.

A forgatás során a film számos különleges pillanata került megvalósításra. Az egyik ilyen a jelenet, ahol a „boszorkány” a repülőgép rakteréből a levegőbe emelkedik. Ez több próbálkozást igényelt, mivel a színésznek nehézséget okozott a B707-es rakterének ajtaját kinyitni, így végül valódi légitársasági alkalmazottakat hívtak segítségül.

A forgatókönyvíró, David Twohy eredetileg úgy képzelte el a Warlock karakterét, mint egy jóindulatú embert, aki a 17. századból a vallási üldöztetés elől menekül, csak hogy hasonló üldöztetésben részesüljön a 20. században. Azonban két hónapnyi munka után rájött, hogy ez a koncepció nem működik, ezért úgy döntött, hogy a karaktert gonosszá alakítja.

Amikor Julian Sands megkapta a forgatókönyvet, először úgy gondolta, hogy ez egy egyszerű horrorfilm lesz, ezért hosszú ideig nem is olvasta el. Amikor végül mégis nekilátott, lenyűgözte a történet, és gyorsan lelkesedni kezdett a filmért.

A film egyik legvitatottabb jelenete a keresztelés nélküli fiúgyermek sorsának bemutatása volt. Az eredeti terv szerint ezt a jelenetet is megmutatták volna, de végül úgy döntöttek, hogy ez túl durva lenne a nézők számára, ezért kivágták a végső változatból.

A Warlock tele van humorral és iróniával, amelyek ellensúlyozzák a horrorisztikus és drámai jeleneteket. Az egyik legnagyobb erénye Julian Sands alakítása, aki a boszorkánymestert olyan módon jeleníti meg, hogy egyszerre utáljuk és csodáljuk is őt a fifikás boszorkánymester szerepében. Sands egy olyan színész volt, aki mindig hitelesen és lelkesen játszotta el a szerepeit, nem csoda, hogy most már bizonyossá vált halála sokkolta a rajongókat. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen volt Sands élete és pályafutása, és hogy milyen hatást gyakorolt a Warlock-ra.

 

 

Julian Sands: Egy különleges tehetség

 

Ami Julian Sands-t illető, ő 1958-ban született Angliában, és már fiatalon elkezdett színészkedni. Első filmszerepe a Angyalbőrben (1982) volt, de igazán a Szoba kilátással (1985) című romantikus filmben tűnt fel, amelyben Helena Bonham Carter szerelmét játszotta. Ezt követően több romantikus filmben is szerepelt, például a Impromptuban (1991) vagy az Oxford Blues-ban (1984). Sands azonban nem akart csak a jóképű szerelmes szerepében ragadni, hanem kihívásokat is keresett. Így vállalta el a Warlock (1989) címszerepét, amelyet eredetileg Richard E. Grant-nak szántak. Sands megmutatta, hogy képes gonosz karaktert is játszani, és ezzel megalapozta hírnevét a horror műfajában.

Sands később is szerepelt több horrorfilmben, például a Arachnophobia – Pókiszony (1990), a Dobozba zárt szerelem (1993) vagy a The Scoundrel’s Wife (2002) címűekben. Sands nem csak horrorfilmekben játszott, hanem más műfajokban is megcsillogtatta tehetségét. Szerepelt például az Ocean’s 13 (2007), A tetovált lány (2011) vagy a Medicik: Firenze urai (2016) című filmekben. Sands nem csak filmekben, hanem színpadon is sikeres volt. Játszott többek között Harold Pinter darabjaiban, akivel barátságot is kötött. Sands egy olyan színész volt, aki mindig új dolgokat próbált ki, és nem félt a változástól.

 

 

A Warlock hatása és folytatásai

 

Visszatérve a Warlockra ez tényleg egy olyan film, amely nem aratott nagy sikert az amerikai mozikban, de később kultikus státuszt ért el. A film sok rajongót szerzett magának, akik imádták a film hangulatát, történetét és karaktereit. A film befolyásolta több más filmet is, például az időutazós horrorfilmeket vagy a boszorkányos témájú filmeket. A filmnek két folytatása is készült: a Warlock: The Armageddon (1993) és a Warlock III: The End of Innocence (1999). Az utóbbi, harmadik részben Julian Sands már nem játszotta el a boszorkánymestert, hanem Bruce Payne vette át a szerepét. A folytatások messze nem érték el az első rész színvonalát és népszerűségét, de mégis hűséges rajongókat vonzottak.

-BadSector-

 

Warlock

Rendezés - 7.4
Színészek - 7.8
Történet - 7.6
Látvány/zene/hangok/akció - 7.5
Hangulat - 7.2

7.5

A Warlock egy olyan film, amely méltóan idézi fel Julian Sands emlékét. A film és a színész teljesítménye a horror-fantasy műfajban az '80-as évek egyik legkarakteresebb alkotásává teszi. Julian Sands emléke tovább él a Warlockon keresztül, amit, ha eddig nem láttál és horrorrajongó vagy, ideje bepótolni.

User Rating: 4.56 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu