Mission Impossible 1966: „Az Ön feladata, ha elvállalja…” – A klasszikus Mission Impossible sorozat, amely megelőzte a filmeket

RETRO SOROZAT – A Mission Impossible filmeket mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy ezek a látványos akcióthrillerek egy régi tévésorozaton alapulnak, amely 1966 és 1973 között futott az amerikai CBS csatornán. A sorozat készítője Bruce Geller volt, aki egy titkos kémügynökség, az Impossible Missions Force (IMF) kalandjait tálalta hetente a nézőknek. A tegnap bemutatott Mission: Impossible 7 kapcsán nincs is jobb alkalom, hogy visszatekintsünk a klasszikus televíziós sorozatra, amely alapját képezte ennek a több mint három évtizede tartó franchise-nak. Szóval húzzuk fel a redőnyöket, és nézzünk vissza a ködös múltba, ahol minden elkezdődött!

 

 

A Mission Impossible tévésorozat egyedülálló módon ötvözte a kémfilmek izgalmát a bűnügyi drámák logikájával. Nemcsak a kémfilmek műfaját újította meg, hanem a bűnügyi drámák stílusát is. A nézők hetente követhették az IMF ügynökeinek kalandjait, akik mindig újabb és újabb trükkökkel leplezték le az ellenségeiket. A szakma is elismerte a sorozat minőségét, hiszen számos díjat és jelölést kapott, amelyek közül kiemelkednek az Emmy- és a Golden Globe-díjak. A sorozat színészei és alkotói is hírnevet szereztek maguknak, és sokan közülük később is dolgoztak együtt más projektekben. A sorozat azonban nem volt mentes a nehézségektől és a változásoktól sem, amelyek befolyásolták a történetet és a karaktereket. Nézzük meg, hogyan született meg és hogyan fejlődött ez a legendás tévésorozat, amely megelőzte a filmeket.

 

 

A Mission Impossible felépítése és szereplői

 

A sorozat főhőse Jim Phelps (Peter Graves), az IMF vezetője, aki minden rész elején egy felvételről kapja meg a következő küldetését, amelyet természetesen el kell fogadnia vagy elutasíthatja. A felvétel mindig azzal zárul, hogy „ez a szalag öt másodperc múlva megsemmisül”. A küldetések általában valamilyen diktátor, bűnöző vagy ellenséges ügynök megállítását vagy leleplezését célozzák, és rendkívül veszélyesek és bonyolultak. Jim Phelps mindig kiválasztja a legjobb embereit az akcióhoz, akik között van Cinnamon Carter (Barbara Bain), a szépséges és ravasz színésznő, Rollin Hand (Martin Landau), a mesteri álruhás és sminkes, Barney Collier (Greg Morris), a zseniális technikus és feltaláló, és Willy Armitage (Peter Lupus), az erőskezű harcos.

A első évadban Jim Phelps helyett Daniel Briggs (Steven Hill) volt az IMF vezetője, de ő csak egy szezont bírt ki. A második évadtól Peter Graves vette át a szerepet, és ő maradt végig a sorozat arca. A másik nagy változás a harmadik évadban történt, amikor Barbara Bain és Martin Landau távoztak a sorozatból. Helyüket Leonard Nimoy (Paris), Lesley Ann Warren (Dana Lambert) és Sam Elliott (Doug Robert) vették át különböző időszakokban. Az utolsó évadban Lynda Day George (Lisa Casey) csatlakozott az IMF-hez.

Leonard Nimoy, a Star Trek sorozat Spockjának ikonikus alakítójaként is ismert, a sorozat harmadik és negyedik évadában játszotta a „The Great Paris” karakterét, aki egy zseniális illuzionista és sminkművész volt.

Nimoy csatlakozása a sorozathoz 1969-ben történt, amikor Martin Landau, aki Rollin Hand szerepét játszotta, kilépett a sorozatból. Paris szerepe hasonló volt Handéhoz, hiszen mindkét karakter képes volt tökéletes álcába bújni és zseniális csalásokat előadni, hogy segítse a csapatot a küldetésekben.

Nimoy azonban csak két évadig maradt a sorozatban, az ötödik évad kezdetén kilépett. Ennek ellenére a The Great Paris karaktere emlékezetes maradt a sorozat rajongói számára, és Leonard Nimoy alakítása is nagy hatással volt a sorozatra.

 

 

A hidegháború kellős közepében

 

A sorozat igazi újítás volt az 1960-as években. A Mission: Impossible nemcsak a hidegháborús kémjátékokat és a technológiai újításokat hozta el a nézők otthonaiba, hanem úttörő volt a televíziós műfajban is a komplex, többrétegű történetvezetésével. Az epizódok gyakran játszottak idővel és térrel, különböző flashbackekkel és előreutalásokkal, ami az akkori nézőket éppúgy lekötötte, mint a modern sorozatfogyasztókat.

Az eredeti sorozatot 1988-ban újraélesztették, és új szereplőkkel továbbvitték a lehetetlen küldetéseket. Ez a változat azonban nem tudta elérni az eredeti sorozat sikerét, és csak két évadot élt meg.

Az új sorozat ellenére a klasszikus Mission: Impossible maradandó hatást gyakorolt a popkultúrára. Az „Ez a felvétel önmagát megsemmisíti öt másodperc múlva” mondat, a felismerhető, feszültségkeltő zene és a szűkülő képkockákban megjelenő, egyre intenzívebb jelenetek mind-mind az eredeti sorozat találmányai, amik azóta is megjelennek a modern kémfilmekben és sorozatokban.

A Mission: Impossible sorozat valódi időkapszula, amely betekintést enged a hidegháború korának paranoiájába és technológiai optimizmusába. A sorozat stílusa, történetei és karakterei mind-mind meghatározóak voltak, és évtizedekkel a bemutató után is hatással vannak a kém-thrillerekre és akciófilmekre.

 

 

A Mission Impossible stílusa és hatása

 

A sorozat legnagyobb erőssége a kreatív és izgalmas forgatókönyvek voltak, amelyek tele voltak csavarokkal, átverésekkel, álcázásokkal és meglepetésekkel. A küldetések során az IMF tagjai gyakran használtak maszkokat, hangutánzó berendezéseket, hamis dokumentumokat és más trükköket, hogy becsapják az ellenfeleiket. Nem volt benne sok lövöldözés vagy üldözés, inkább az intelligens tervezés, stratégia és a pszichológiai manipuláció dominált. A Mission Impossible stílusát nagyban meghatározta a híres főcímdal is, amelyet Lalo Schiffrin komponált, és amely máig az egyik legismertebb tévésorozat zene.

A Mission Impossible nagy siker volt mind a kritikusok, mind a közönség körében. A hatása ma is érezhető, hiszen nemcsak a Mission Impossible filmeket inspirálta, hanem más kémfilmeket és sorozatokat is, mint például az Alias vagy a 24. 1988-ban újraélesztették egy rövid életű folytatásban, amelyben Peter Graves visszatért Jim Phelps szerepében. A filmekkel ellentétben ez a változat inkább hű maradt az eredeti sorozat hangulatához és formátumához.

 

 

Érdekességek a sorozatról

 

  • A sorozat eredetileg egy rádiós játék volt, amelyet Bruce Geller írt, de nem sikerült eladnia. Később átalakította tévésorozattá, és a Desilu stúdió megvette.
  • A sorozatban szinte soha nem használtak fegyvert, mert a CBS tiltotta a túlzott erőszakot. Ezért az IMF tagjai inkább más módszerekkel oldották meg a problémáikat.
  • A sorozatban sokszor látható volt a magyar származású rendező és producer Reza Badiyi neve, aki több mint 20 epizódot rendezett. Ő találta ki a főcím alatt futó gyufa lángját is.
  • A sorozatnak volt egy európai és ausztráliai moziváltozata is, amelyet Mission: Impossible vs. the Mob címmel adtak ki 1967-ben. Ez tulajdonképpen három epizód összevágása volt.
  • A sorozatnak volt egy videojáték adaptációja is, amely 1990-ben jelent meg Nintendo Entertainment Systemre. Ez az 1988-as folytatás alapján készült, és nagyon nehéz volt.

 

 

A sorozat elérhetősége és értékelése

 

A klasszikus Mission Impossible sorozat egy igazi tévés kultusz, amelyet minden kémfilm rajongónak látnia kell. A klasszikus sorozatot az USA-ban a Paramount+ csatornán lehet megnézni, sajnos a magyar Skyshowtime-on viszont nincs fent. Ha szereted a filmeket, de még nem ismered a sorozatot, akkor itt az ideje, hogy belevessz magad az IMF izgalmas és leleményes küldetéseibe. De vigyázz, ez a cikk öt másodperc múlva megsemmisül! 5, 4, 3…

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu