Microsoft: az FTC újabb elutasított keresete; a CMA meghosszabbítja a vizsgálatát

Tegnap nem véletlenül írtuk, hogy a hétvége folyamán írni fogunk a Microsoft és az Activision Blizzard körüli fejleményekről.

 

Az FTC, az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság nem tudta elérni, hogy ideiglenes távoltartási végzést szerezzen, amivel megakadályozta volna a Microsoftot, hogy lezárja a 68,7 milliárd dolláros tranzakcióját, amivel az övék lehet az Activision Blizzard King. Erre az FTC benyújtott egy fellebbezést, de közben egy sürgősségi indítványt nyújtott be a kilencedik körzeti fellebbviteli bírósághoz, hogy blokkolja az üzletet a határidők lejárta előtt. Ám Jacqueline Scott Corley bírónő korábban egy ilyen indítványt már elutasított, így nem nagy meglepetés, hogy most is lesöpörték az FTC kérelmét.

Az FTC szerint Corley bírónő a teljes tárgyaláshoz szükséges normát alkalmazta az ideiglenes intézkedés iránti kérelemre, és tévedett, amikor megállapította a kizárásra való ösztönzést, de úgy vélte, hogy a fogyasztói előnyök ezt felülmúlják. Nem kellett volna a Microsoft által felajánlott jogorvoslatokra támaszkodnia (mint például a Call of Duty/Activision Blizzard játékok más platformokra történő átvitelére vonatkozó 10 éves megállapodások), és abban is hibázott, amikor nem vette figyelembe a részleges tranzakciólezárás hatásait, továbbá figyelmen kívül hagyta a kizárási ösztönzőket, amelyekre az FTC szerint bizonyíték van.

A Microsoft és az Activision Blizzard ügyvédei ezzel ellentétes véleményen vannak: „Az FTC beadványa nem ad semmilyen alapot arra, hogy azt várjuk, hogy egyetlen kérdésben is győzni fog a fellebbezés során, nemhogy több megállapítással kapcsolatban, amelyet meg kellene változtatnia ahhoz, hogy győzzön. Konkrétan, amint azt a kilencedik körzetnek ki fogjuk fejteni, az FTC nem azonosít egyetlen jogi hibát sem a bíróság érvelésében, és nincs okunk azt gondolni, hogy az általuk benyújtott panaszok bármelyike megváltoztatta volna az eredményt.”

A Microsoft szerint az FTC saját maga találta ki a vészhelyzetetét, és mivel a bíróság elutasította a kérelmet, ők is hasonlóan vélekedhetnek, így az FTC-nek lényegében semmilyen nagyobb akadálya nincsen az Egyesült Államokban a július 18-ai határidő előtt a tranzakció lezárására (ezután a redmondiaknak három milliárd dollárt kellene Bobby Kotickéknak fizetni egyfajta bírságként, és utána újra kellene kezdeni a tárgyalásokat, de ez többnyire csak formalitás lenne, mert mindkét fél akarja az ügyet).

A Bloomberg a névtelen forrásaira hivatkozva beszámolt arról, hogy a Microsoft milyen lépéseket tenne, hogy az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hivatala, a CMA miképp bólintana rá a felvásárlásra. A felhős jogokat az országban egy külsős cégnek eladhatják (ugyanis a CMA ezért utasította el az egészet), így egy internetes, játékokkal foglalkozó, telekommunikációs, vagy egy magáncég birtokában lehetnek a jogok. A CMA augusztus 29-én fogja legkésőbb lezárni az elemzését, de ennél sokkal hamarabb is közölheti eredményét.

Eközben már Törökország is elfogadta a tranzakciót, ezzel a negyvenedik ország lett a sorban…

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu