Kísértetkastély – Az vidámparki élmény „szellemes” és borzongató megfilmesítése

FILMKRITIKA – Egy filmről, aminek a címe Kísértetkastély és szó szerint egy ilyenről szól, várható, hogy hátborzongató lesz. A cím alapján ez adott. Ám az, hogy egy 2023-as Disney-film hátborzongató legyen, az igencsak váratlanul ért minket.

 

 

Bár a Disney már régóta elindult a PG-13-as filmek irányába – ez az irány komolyabban a 2003-as, nagy sikerű A Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka című filmmel kezdődött -, az utóbbi években leginkább visszahúzódtak attól, hogy olyasmit alkossanak, ami megijesztheti a gyerekeket. Azok közülünk, aki kicsit idősebbek és akiknek jó a memóriája, emlékezhetnek rá, hogy 2003-ban a stúdió egy újabb filmes változatot készített a Kísértetkastélyról, erről a látványosságról, amely évtizedek óta szórakoztatja és játékosan ijesztgeti a Disney vidámparkok közönségét. Az Eddie Murphy főszereplésével készült film azonban egy unalmas, gyenge alkotásnak bizonyult. Az új „Kísértetkastély” tehát alacsony mércét kell, hogy megugorjon, de a film a látványosság néhány ötletes variációjának és a lelkes csapatnak köszönhetően végül meglepően szórakoztató és egyben izgalmas is.

 

 

Kísértetfotók

 

LaKeith Stanfield játssza Ben szerepét, egy asztrofizikust, aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy megalkotta a nagy teljesítményű kamerát, amellyel képes lehet lefényképezni a túlvilági kísérteteket, például a szellemeket. Felesége váratlan halála után Ben még inkább elvonul a világtól, és alaposan belemerül a munkába, amikor a rámenős Kent atya (Owen Wilson) megkeresi, hogy felbérelje, hogy ördögűzést végezzen egy régi louisianai kúriában, amelynek jelenlegi lakói, egy egyedülálló anya és fia (Rosario Dawson és Chase W. Dillon) szerint túlságosan sok a szellem. Ben és Kent atya hamarosan rájönnek, hogy a kúriában valóban kísértet jár, és felbérelnek egy médiumot (Tiffany Haddish) és egy idős történészt (Danny DeVito), hogy segítsenek egyszer s mindenkorra megszabadítani a kúriát a szellemek vendégseregétől.

Justin Simien rendező és Katie Dippold forgatókönyvíró gyorsan belecsapnak a kísértetettek teli lecsóba: már a főcím előtti jelenetben anya és fia felfedezik a kastélyt, rájönnek, hogy rengeteg a szellem, és bár kijutnak a kastélyból, de mégis vissza kell majd térniük oda. (Hogy miért, azt SPOILER lenne elárulni, de ügyes dramaturgiai húzással.)

 

 

A nevetés és az ijesztgetés finom egyensúlya

 

A vidámparki attrakciót ismerők számos utalást fognak felfedezni a Disneyland és a Walt Disney World vidámparkjaira, a humoros sírkövektől kezdve a gyilkos élőhalott menyasszonyokon át a baljóslatú, kristálygömb fejű Madame Leotáig (Jamie Lee Curtis). Simien és Dippold nagyjából jól egyensúlyoznak ezekkel az utalásokkal és célzásokkal, anélkül, hogy azok túlságosan eluralnák a filmet és elidegenítőek lennének azok számára, akik nem ismerik a Disney vidámparkjait.

A film gyenge pontja nem is az, hogy a tematikus parkokra vonatkozó ismeretek hiányában mennyire értik meg a nézők, mi történik, hanem inkább a humor és a horror közötti zsonglőrködés. A film alapvető témája a gyász – Ben kezdeti kételyei a kastélyban, sőt bárhol is lévő szellemek létezését illetően, a felesége elvesztéséből fakadó fájdalomból erednek, és abból az érzésből, hogy nem lépett vele kapcsolatba a túlvilágról – és a forgatókönyv, valamint Stanfield alakítása erőteljesen épít erre az érzelemre.

Az enyhe horror és az érzelmes részek azonban sokkal hatékonyabbak, mint azok a pillanatok, amikor a film megpróbálja belecsempészni a Kísértetkastély attrakció humoros aspektusait és a film humora is időnként erőltetett és fárasztó.

 

 

Leto nem brillírozik

 

A színészgárda nagy része fel van készülve a feladatra. Wilson és Haddish mindkettő nagyszerűen hozza karakterét, és a humoros arcokat (DeVito pedig tényleg vicces, bár kevesebb szerepet kap a filmben, mint kellene). Curtis, mint az attrakció egyik ikonikus karaktere, jól hozza Madame Leota karakterét, annak ellenére, hogy egy furcsa kelet-európai akcentust választott, ami nem igazán illik a parkban a szerepet játszó színésznő híres hangjához.

Az egyetlen gyenge pont a színészgárda körében Jared Leto, aki a rajongók által kedvelt Kalapdoboz-szellem karakterét alakítja. A Kalapdoboz-szellem a film egyik kulcsfontosságú karaktere, ezért Leto sok időt tölt a képernyőn. Mondanom kell, hogy Jared Leto erőteljesen „CGI-sített” változatát láthatjuk leginkább és nem a színészt – egy rövid stilizált flashbacket leszámítva – így nehéz is lenne felismerni az Oscar-díjas színészt a szerepben.

A film egészét tekintve a „Kísértetkastély” sokkal jobb, mint amit a film körüli lagymatag marketing sugall. A film összetett társulatát – melyből kiemelkedik a főszereplő LaKeith Stanfield – Justin Simien biztos kézzel irányítja. Bár ez a film talán nem olyan erős vidámpark adaptáció, mint az első „Karib-tenger kalózai” volt, de teljes mértékben kiköszörüli a csorbát, amit a két évtizeddel ezelőtti, családbarátabb film hagyott. Ez a „Kísértetkastély” tehát sokkal több izgalmat tartogat, mint azt elsőre gondolnánk.

-BadSector-

 

 

Kísértetkastély

Rendezés - 7.2
Színészek - 7.4
Történet - 6.5
Látvány/zene/hangok - 7.4
Hangulat - 7.5

7.2

A Disney vidámparki attrakciójának újabb verziója humoros, „szellemes” és ugyanakkor hátborzongató formában tér vissza. Az asztrofizikus főhős, a szellemekkel teli kastély és a humoros jelenetek ötvözete egyszerre izgalmas és szórakoztató. Bár a film nem tökéletes, mégis kellemes meglepetés a Disney filmek között."

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu