A videojátékoknak köszöni harci képességeit egy ukrán katona

A Reuters napi podcast-sorozatában a 25 éves Mykhailo mesélte el történetét.

 

Lassan másfél éve tart a háború, amit Oroszország indított Ukrajna ellen. Az amerikaiak szerint a két oldal összesen legalább 70 ezer embert veszített a hadseregéből, és májusig több mint 40 ezer civil áldozatot követelt a konfliktus. Ehhez még hozzá lehetne adni a háborús menekülteket, és könnyeden milliós, akár tízmilliós nagyságrendben kell beszélnünk. De az ukrán hadsereg kitart, és Mykhailo, egy ukrán drónirányító (aki Joker hívójelen fut) egy figyelemre méltó példának tekinthető.

A huszonöt éves katona viccesen emlékszik vissza arra, hogy az anyja azt mondta, hogy a videojátékok nem fognak neki semmi pozitívumot hozni (jaj, hogy ezt hányan hallottuk már, megspékelve az „egész nap nyomkodod a gépet” sablondumával…), de mivel most belső nézetes szemszögből (FPV) irányítja a drónokat, szerinte nem biztos, hogy az anyja előrejelzése pontos volt. Mykhailo szerint a játékos tapasztalata segített abban, hogy a drónt kellően jól irányíthassa egy VR-headset, illetve egy joystickes kontroller segítségével.

A jelenleg a Zaporizhzhia régiójában (Ukrajna dél-keleti részén) tevékenykedő katona saját maga is tervez FPV-drónokat. De nem csak itt kötődik a játékipar ahhoz, ami Ukrajnában zajlik, ugyanis tavasszal az ukrán hadsereg a megszokottnál kissé másképp alkalmazta a Steam Decket, ugyanis nem PC-s játékok futtatására használták a Valve hordozható PC-jét, hanem a nagyobb kaliberű gépágyúk távirányítására vetették be a készüléket, hogy a működtető kevésbé legyen veszélynek kitéve (nem kell közvetlenül a gépágyúnál tartózkodnia).

Mykhailo esete tehát nem legyintésre méltó, hiszen ha valóban ennek segítségével sajátította el a belső nézetes kezelést (még akkor is, ha ez nem olyan szint, mint mondjuk egy komolyabb repülőszimulátor, amihez erősebb felszerelés kell), akkor mégis képességre tett szert, amit aztán a való életben kamatoztatni tud, és ebből következik az, hogy ha valaki a gép előtt ül, nem biztos, hogy haszontalanul tölti el az időt; lehet így is produktív, alkotásra képes feladatokat végezni!

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu