Baldur’s Gate 3: vajon miért nem szabadultak meg ettől az idegesítő funkciótól?!

A Baldur’s Gate 3 egy kiváló fantasy RPG-nek bizonyulhat, de a Larian Studios úgy döntött, hogy követ egy bosszantó PC-s játéktrendet, amit el lehetett volna kerülni…

 

 

A Baldur’s Gate 3 végre elhagyta a korai hozzáférést, és nem okozott csalódást az RPG-rajongóknak. A játékosok mindenhol a valaha készült egyik legjobb RPG-nek nevezik. Valószínűleg még éveket töltenek majd el a fantáziavilágában. Nagyon lenyűgöző, amire a Larian Studios képes volt, és remélhetőleg ez csak a kezdete annak, ami még jönni fog. Bár mindez fantasztikusan hangzik, a BG3 egy aggasztó PC-s játéktrendet is átvett.

Manapság óriási nyomás van arra, hogy a játékosok minden játékukat digitálisan vásárolják meg, és a PC-s játékok évek óta többnyire digitális exkluzívak.

A digitális játékokkal együtt járnak a játékindítók, és valamiért manapság minden játéknak szüksége van egy indítóra (Launcher). Bár ezek az indítók nem sokat ártanak a játékoknak, meglehetősen idegesítőek lehetnek a játékosok számára.

 

Launcherek mindenütt!

 

A Valve Steamjének kellett volna lennie az elsődleges játék-launchernek, amelyet mindenki használ a PC-jén. Így sok játék végül kizárólag az áruházban indult volna el, és integrálódott volna annak összes közösségi funkciójával. Ez a zökkenőmentes kapcsolat segített abban, hogy a Steam azzá a behemóttá váljon, ami ma. Minden játékos könyvtárának elengedhetetlen részévé tette. Valószínűleg még évekig ez lesz a PC-s játékosok elsődleges áruháza. Ám néhány játék az elmúlt években kicsit kevésbé tette zökkenőmentessé.

Bár az olyan digitális áruházak, mint a Steam és a Battle.net már régóta léteznek, manapság úgy tűnik, hogy szinte minden nagyobb stúdió ki akarja venni a részét ebből a piacból.

 

 

 

 

A Ubisoft elindította a Ubisoft Connectet. Az EA elkészítette az EA appot. A Microsoft az Xbox alkalmazásra koncentrált. Az Epic az Epic Game Store-ral a Steam koronáját akarta elvenni. Még az olyan stúdiók is, mint a Paradox, saját launchert akarnak. A legtöbb ilyen launcher soha nem fog a Steamhez hasonlítani. Ám a létezésük miatt a Steam-játékok indítása néha kicsit idegesítő.

Az olyan stúdiók játékait játszó Steam-felhasználóknak, mint a Ubisoft, két különböző indítóprogramot kell elindítaniuk, mielőtt játszhatnak a játékkal. A Steam-en a lejátszásra kattintva csak az Ubisoft Connect indul el. Utóbbi aztán elindítja a játékot. Ehhez két különböző indítóprogramot és két különböző fiókot kell telepíteniük. Tehát kicsit tovább kell várniuk, mielőtt belevethetik magukat a játékba.

 

Van bármi haszna a Baldur’s Gate 3 launchernek?

 

A Baldur’s Gate 3 egy fantasztikus RPG, de az a tény, hogy a Larian Studios ezt az indítós modellt választotta, a PC-s élményt minden mássá teszi, mint zökkenőmentessé. Amikor a játékosok a lejátszásra kattintanak, a Larian Studios új indítóprogramja bootol. Csak ezután vethetjük bele magukat a játékba. Ez az új launcher tartalmazza a Larian Studios legnagyobb címeit, híreket, frissítéseket, linkeket a fórumokhoz és a visszajelző oldalakhoz, sőt, még egy merch store-t is.

A játékosoknak egy új fiókot is létre kell hozniuk az adott indítóhoz, ha használni akarják az olyan funkciókat, mint a Cross Save.

A Steam lényege az volt, hogy a játékosoknak ne kelljen több száz indítóprogram között navigálniuk csak azért, hogy játszhassanak a játékaikkal. Azonban úgy tűnik, ez most megváltozik. Bár ezek az indítóprogramok többnyire ártalmatlanok, gyakran kissé idegesítőek lehetnek. Valójában semmi szükségük a létezésükre. A BG3-ban semmi olyan nincs, amihez szükség lenne egy indítóprogramra. A létezése elég furcsa érzés. Bár viszonylag könnyen letiltható a Steamen keresztül (lásd a lenti linket), valójában semmi oka nem volt a létezésének. Legfeljebb a fejlesztő és a kiadó reklámjaként funkcionálhat…

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu