Barbie: két újabb országban tiltották be a filmet – ki nem találjátok, hogy miért…

MOZI HÍREK – A Margot Robbie főszereplésével készült Barbie-filmjét újabb két közel-keleti országban tiltják be a feminizmus és a szexualitás ábrázolása miatt.

 

 

A Barbie meghódította a világot. A júliusi bemutató óta világszerte rajongók milliói porolták le rózsaszín ruhájukat, és vonultak be a mozikba, hogy megnézzék Greta Gerwig újragondolt filmjét a népszerű Mattel-babáról. Bár a filmet a rajongók és a kritikusok is többnyire ünneplik, feminista témái miatt némi visszhangot is kapott.

Habár a filmet széles körben dicsérték, nemcsak a feminizmusról, a hatalmi egyensúlytalanságról és a nőiességről szóló alapvető témákról szóló vitája miatt, hanem a fergeteges párbeszédek és a társulat kiváló alakításai miatt is, nemzetközileg vitatott témának bizonyult.

Július elején Vietnam betiltotta a Barbie vetítését. Kiderült, hogy a film egy olyan térképet ábrázol, amely Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseit erősíti meg. Most, három héttel a film bemutatója után két újabb ország próbálja betiltani a filmet a területén.

Mohammad Mortada libanoni kulturális miniszter szerdán kijelentette, hogy a Barbie a homoszexualitást népszerűsíti. Továbbá ellentmond a „hit és az erkölcs értékeinek” – írja a Variety. „A film szembemegy a libanoni erkölcsi és vallási értékekkel, mivel a perverzitásra és a nemi átalakulásra buzdít, miközben a patriarchátus elutasítására szólít fel és nevetségessé teszi az anyák szerepét” – mondta Mortada. A kulturális miniszter észrevételei miatt a cenzúra bizottságának kell megvizsgálnia a filmeket, és ajánlást kell adnia.

Továbbá Kuvait hivatalosan is csatlakozik a Barbie-tiltókhoz. Az állami hírügynökség kedden közölte, hogy a „közerkölcs és a társadalmi hagyományok” védelme érdekében betiltotta a Barbie-t és a Beszélj hozzám című természetfeletti horrorfilmet. Ami Libanont illeti, a Warner Bros. filmje elleni lépés nem meglepő.

Az országot évek óta a Közel-Kelet egyik legliberálisabb részeként katalogizálják, olyannyira, hogy 2017-ben ők voltak az első arab ország, ahol meleg büszkeség hetet tartottak.

Szakértők szerint azonban a gazdasági és politikai instabilitás időszaka miatt ez a helyzet megváltozhat. A Közel-Kelettől nem idegen a szexszel, homoszexualitással és vallási kérdésekkel foglalkozó filmek cenzúrázása vagy betiltása. A Barbie megjelenését a régióban többször is elhalasztották pontosan emiatt, július 19-ről augusztus 31-re tolták el, miután a cenzorok a film LMBTQ témájú narrációjával és párbeszédével kapcsolatos szerkesztési javaslatokat tettek.

Forrás: Variety

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu