Elon Musk az álomvilágban: elképesztő gazdasági tervvel állt elő az X számára!

TECH HÍREK – Álom vagy valóság? Elon Musk 1 billió dolláros piaci részesedést akar az X platformnak…

 

 

Nem titok, hogy Elon Musk szeretné, ha az X közösségi médiaplatform sikeres lenne. Elvégre kénytelen volt a platformot egy hírhedten felfújt áron megvásárolni, amiért számos megjegyzést kapott a becsmérlőitől. Azonban Musk nemrégiben nyilvánosságra hozott, az X-szel kapcsolatos magasra törő céljai talán még a híresen nagyravágyó vezérigazgató számára is túlságosan nehézkesnek bizonyulnak.

Elon Musk most azt tweetelte, hogy az X platform 1 billió dolláros piaci kapitalizációja továbbra is megvalósítható eredmény. Először is, Elon Musk utalása az X piaci kapitalizációjára azt sugallja, hogy végül újra tőzsdére akarja vinni a platformot.

De ami ennél is fontosabb, felmerül a kérdés, hogy ez a bravúr reális valószínűséggel kecsegtet-e. Amint azt a Tesla permabull, Gary Black a fenti tweetben kifejtette, az 1 billió dolláros piaci tőkeértékhez az X-nek 40x 2023-as vállalati érték (EV) és bevétel (Revenue) szorzóval kellene kereskednie.

Jelenleg azonban egyetlen közösségi médiavállalat sem kereskedik ilyen magas szorzókkal, még a Google is csak 6,3x-os vállalati érték/bevétel szorzót tud felmutatni.

Elon Musk természetesen az X-et egy „mindenre kiterjedő alkalmazássá” kívánja átalakítani. Az esélyek azonban itt is a kívánt eredmény ellen szólnak. Gondoljunk csak arra, hogy a Tencent – a WeChat szuperalkalmazás mögött álló vállalat – 2018 és 2022 között mindössze 6,7x-es átlagos EV/Revenue szorzóval kereskedett.

Elon Musk nemrég jelentette be, hogy az X havi felhasználói száma 2023-ban új csúcsot ért el. Ugyanis meghaladta az 541 millió felhasználót. A Tesla vezérigazgatója meglehetősen ujjongónak tűnt a fejlemény miatt. Különösen, hogy ez „rengeteg bot eltávolítása” után következett be. Csak összehasonlításképpen: az X aktív havi felhasználói 2022-ben átlagosan mindössze 368 millióan voltak.

A világ leggazdagabb embere egy nemrég adott interjúban kijelentette, hogy egy 22 éves terven dolgozik, hogy az X-et a világ legértékesebb pénzintézetté alakítsa át.

Szerintetek Musk pragmatikus, amikor az X platform 1 billió dolláros értékelését tűzte ki célul? Vagy újfent elérhetetlen célt tűzött ki maga elé, amiből idővel majd szépen kihátrál?

Forrás: X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu