AMD vagy Nvidia? Egy új elemzés lerántja a leplet a Starfield grafikai teljesítménykülönbségéről a két gyártó kártyáinál!

TECH HÍREK – A Starfield, a Bethesda által fejlesztett új, monumentális szerepjáték, általában hatékonyabban működik AMD GPU-kon, mint NVIDIA GPU-kon, mint azt egy új, mélyreható elemzés is alátámasztja, amit ezen a héten publikáltak az interneten.

 

A ChipsAndCheese cég részletesen elemezte a játék teljesítményét mind az NVIDIA, mind az AMD legújabb zászlóshajó grafikus kártyáin: az RTX 4090 és az RX 7900 XTX modelleken. Megállapításai szerint az AMD grafikus kártya minden felbontásban hatékonyabb teljesítményt nyújt, bár a különbség nagyobb felbontásoknál csökken. A Reddit felhasználó, Mikereysalo által összegyűjtött információk alapján a ChipsAndCheese kiemeli, hogy az AMD grafikus kártya számos architektúrális előnnyel rendelkezik ebben a játékban. Ilyen előnyök közé tartozik a kevesebb, de nagyobb regiszterfájlokkal rendelkező magok használata, amelyek lehetővé teszik, hogy a GPU több szálat kezeljen magonként, ami magasabb kihasználtságot és így jobb teljesítményt eredményez. Emellett a nagyobb L2 sávszélesség és a wave 64 használata, ami csak a wave 32-hez képest feleannyi szálat kezel, de bizonyos teljesítménybeli előnyökkel jár, szintén hozzájárul az AMD kártyák jobb teljesítményéhez.

Tehát a Starfield esetében nem az NVIDIA GPU-k teljesítenek alul, hanem az AMD GPU-k teljesítenek túl az elvárásokon. A ChipsAndCheese arra a következtetésre jut, hogy az NVIDIA stratégiája a játékban az RTX 4090 hatalmas shader tömbjének köszönhető. Ennek eredményeként 55,2 FPS-t és 18,1 ms-os válaszidőt mért a tesztelt képkockán, míg az AMD 7900 XTX valamivel elmarad, 20,2 ms-os válaszidővel és közel 50 FPS-t produkálva.

A teljes elemzés sok további érdekességgel szolgál, így feltétlenül nézd meg az eredeti anyagot is, hogy megértsd, miként használja ki a Starfield az AMD GPU-k egyedi architektúrális sajátosságait.

Annak ellenére, hogy a teljesítmény néhányak számára problémát jelenthet, a Starfield egy lenyűgöző szerepjáték, amit érdemes beszerezni, a magával ragadó történet, az értelmes tartalom és a kifinomult harci mechanika miatt, amiről a saját véleményemben is írtam.

A jól kidolgozott karakterek, a mély történet és a gazdag tartalom miatt a Starfield a Bethesda egyik legkiemelkedőbb alkotása, és az elmúlt évek egyik legjobb szerepjátéka. Bár a játék nem mutat újításokat a Bethesda által megszokott játékmechanikában, ez nem rontja az élményt, ha valaki képes elfogadni ezeket a hiányosságokat. A játékban található reaktív és burjánzó sci-fi univerzum órákra, sőt, akár több száz vagy ezer órára is leköthet.

A Starfield játék már világszerte elérhető PC-n, Xbox Series X-en és Xbox Series S-en. Továbbá az Xbox Game Pass könyvtárban is megtalálható PC-n és konzolokon.

Forrás: WCCFTECH ChipsAndCheese

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu