SteamOS 3.5: sokkal élénkebb színeket kaphatunk a Steam Decken

A Valve már tesztelésre bocsátotta a módosított Linux-alapú operációs rendszerének legújabb verzióját.

 

A Steam Deck nem Windows-zal érkezik, ahogy például az Asus ROG Ally, a Legion Lenovo Go, vagy az Ayaneo készülékei (ezekről mind beszámoltunk; legutóbb az Ayaneo Flipről írtunk, ami külsőre egy Nintendo DS-nek tűnik, de felnyitva a fedelét, egy mini billentyűzet is vár ránk). A Valve a Steamen számolt be arról, hogy az operációs rendszeréhez nemsokára mindenkinek elérhetővé teszi a 3.5-ös SteamOS-t, ami izgalmas frissítésnek ígérkezik.

A Valve átgondolta a Steam Deck alapszíneit, és elsődleges színeknek már sRGB-t használ. Ez annyit jelenti, hogy alapból sokkal melegebb és élénkebb színvilágot kapunk. Irány a beállítások – kijelző színeinek módosítása (settings – adjust display colors), és ott lehet ezeken még állítani. Kapunk mellé egy tesztképet is, vagy az éppen futtatott játékban megtapasztalhatjuk, hogy miképp módosítottunk. Vissza is lehet térni az előző beállításokra, vagy egy sokkal élénkebb színvilágra is válthatunk, de ez már a gradiensre káros lehet.

A külső monitorokat használó játékosok is örülhetnek, ugyanis a SteamOS 3.5-tel lehetőség van HDR-t és VRR-t (nagoybb dinamikus színskálát és változó képfrissítési rátát) alkalmazni. Ehhez csak annyi kell, hogy a kijelzőnk és a USB-C adapterünk támogassa őket. Egy kellően modern, izmos monitorra vagy TV-re kötve komolyabb és szebb élményt kaphatunk. Gyorsabban magához tér a készülék az alvó állapotból, az érintőképernyők külső kijelzőkön való orientációja javult, és a külső kijelzők is jobban méretezhetőek. A külső kijelzőkön is használhatjuk a nyújtás és a nagyítás skálázását a különböző képarányok kezelésére. A Valve a latiencián is javított, ha az applikáció lassabban renderel a kijelző képfrissítési arányánál.

Volt egy régóta fennálló hiba is, amit kijavított a Valve. Emiatt egyes programok alaposan lehúzták a Steam Deck processzorának teljesítményét, hacsak nem döntöttünk úgy, hogy kikapcsoljuk az SMT-t. Az ilyen frissítéseknek és hibajavításoknak mindig örülünk! Ja, és a Starfieldre is optimalizáltak…

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu