A Valve végre nyilatkozott arról, hogy számíthatunk-e gyorsabb Steam Deck verzióra a következő néhány évben!

A Valve egyértelműen kijelentette, hogy építeni szeretne egy Steam Deck 2-t – és ugyanilyen világos volt abban is, hogy egy gyorsabb kézibe nem fog rövidesen érkezni. Most a Valve-tól Pierre-Loup Griffais a The Verge-nek és a CNBC-nek elmondta, hogy 2025 vége vagy azután várható, amikor emelni kívánják ezt a mércét – mert olyan teljesítménynövekedést szeretnének látni, amely nem jár jelentős akkumulátor-élettartam csökkenéssel.

 

„Nem várom, hogy az ilyen ugrás a következő pár évben lehetséges legyen” – nyilatkozta Pierre-Loup Griffais a The Verge-nek e-mailben.

Íme az idézet teljes tartalma:

„Számunkra fontos, hogy a Deck egy fix teljesítménycélt kínáljon a fejlesztőknek, és az üzenet az ügyfelek számára egyszerű legyen, ahol minden Deck képes ugyanazokat a játékokat futtatni. Ennek megfelelően a teljesítményszint megváltoztatását nem vesszük félvállról, és csak akkor szeretnénk ezt megtenni, ha elegendő növekedés érhető el. Nem akarjuk, hogy a több teljesítmény jelentős költséggel járjon az energiahatékonyság és az akkumulátor élettartam terén. Nem várom, hogy az ilyen ugrás a következő pár évben lehetséges legyen, de még mindig szorosan figyelemmel kísérjük az innovációkat az architektúrákban és a gyártási folyamatokban, hogy lássuk, merre haladnak a dolgok.”

Korábban ma beszélt a CNBC-nek ugyanerről a témáról, mondván: „Néhány évig stabil célnak tekintjük ezt a teljesítménycélt”. Mivel a Steam Deck-et 2022 februárjában adták ki, feltételeztem, hogy valószínűleg 2024-ről beszél.

De a „következő pár év” hosszabb időtartam, mint gondoltam – és bár a Steam Deck technikailag még mindig képes játszani a legújabb PC-s játékokkal, ez egyre nehezebb az olyan követelő / rosszul optimalizált játékok legújabb hullámával, mint a The Last of Us Part I, Redfall és Starfield.

(Erősíthetem, hogy a Starfield most játszható a Decken, egy „Hajlandó vagyok elviselni a borzasztó grafikát, hogy előre jussak ebben a küldetésben” módon, a Steam Deck OS 3.5 Preview alapján. Griffais „egy célzott optimalizálási erőfeszítést a Mesa radv Vulkan illesztőprogramban a grafikai illesztőprogram csapatunk által” hoz fel, hogy támogassa az olyan rendkívüli funkciókat, mint az ExecuteIndirect, elmagyarázva, hogy a Valve megtanulta, hogyan optimalizáljon egy hasonló GPU által vezérelt renderelési csövet, amikor támogatást adott a Halo Infinite-nek.)

Mindezt elmondva, a Valve valószínűleg még mindig dolgozik egy Steam Deck frissítésen, amely nem változtatja meg a teljesítmény alapját. A konzolgyártóknak gazdag hagyománya van annak, hogy kiadják ugyanazokat a hardvereket kisebb, könnyebb és energiahatékonyabb változatban, és a Nintendo kétszer is frissítette a Switch-et: egyszer az akkumulátor javítása érdekében és egyszer a képernyő javítására.

A képernyő és az akkumulátor azok a fő problémák, amelyeket mind Griffais, mind pedig a társdesigner Lawrence Yang a Steam Deck folytatásában szeretne kezelni, ahogy ők is elmondták nekem 2022 végén.

Egy új képernyő még akkor is növelheti a látszólagos teljesítményt, ha nincs új chip a képkockasebesség növelésére. Az Asus ROG Ally ezt megmutatta nekünk – a Starfield játék az Ally-n és egy Ayaneo Geek 1S-en, amelyek gyakorlatilag ugyanazt a chipet tartalmazzák, a játék az Asus-on simábbnak érződik, főként azért, mert annak változó frissítési frekvenciájú képernyője kisimítja az eséseket. A Valve is emelheti a plafont az alj helyett, ha lenne egy bekapcsolt turbómódja, mint ezeknek a kézibeknek.

Lehet, hogy a Valve egyszerűen arra kéri az AMD-t, hogy zsugorítsa és optimalizálja ugyanazt a chipet, hogy kevesebb energiát használjon? Talál-e jobb képernyőt? Vagy esetleg egy nagyobb akkumulátort? Vagy egyszerűen csak vár, és a Valve titokzatos Galileo / Sephiroth a rég várt SteamVR önálló headset lesz.

Van egy elmélet is, hogy talán a Galileo egy Steam nappali PC, amely képeket tud sugározni egy headsetbe, de Griffais múlt héten elvetette ezt az ötletet.

Forrás: The Verge

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu