Még két évet kell várni az új Steam Deckre?

A Valve jelentős hardveres frissítést szeretne, de cserébe addigra elavulttá válik a technológia a készülékében a többi handheld PC-éhez képest.

 

A Steam Deck azért lett sikeres, mert bár valamelyest konzolos elemeket mutat, mégis egy PC volt annak minden előnyével és hátrányával. Viszont a PC-k esetében kimondhatjuk, hogy elég gyorsan jönnek új alkatrészek (processzorok, videókártyák…), így technológiailag gyorsan viszonylag elavulttá válhat a készülék (ami ennek ellenére is képes korrekt teljesítményre, mert nem muszáj évente cserélgetni a CPU-t, GPU-t…). Így a Steam Deck esetében is el lehetne várni, hogy a Valve lépést tartson az új technológiával, de a tavalyi megjelenése óta nem történt számottevő frissítés, így az APU (processzor és grafikus chip egy lapkán), a memória, a tárhely nem esett át egy tuningon. Pierre-Loup Griffais, a Steam Deck egyik tervezője a The Verge-nek adott interjújában kimondta: a cél az, hogy az összes Steam Deck-tulajdonosnak azonos teljesítményt akarnak biztosítani, és csak akkor lehet szó új hardverről, ha kiemelkedően nagy javulást ér el teljesítménybelileg.

„Fontos számunkra, hogy a [Steam] Deck fix teljesítménycélt kínáljon a fejlesztők számára, és hogy a vásárlóknak szóló üzenet egyszerű legyen, ahol mindegyik készülék ugyanazokat a játékokat tudja játszani. Ezért a teljesítményszint megváltoztatását nem vesszük félvállról, és csak akkor szeretnénk ezt megtenni, ha elég jelentős [teljesítménynövekedés] érhető el. Azt sem szeretnénk, ha a nagyobb teljesítmény az energiahatékonyság és az akkumulátor élettartamának jelentős rovására menne. Nem számítok arra, hogy a következő néhány évben lehetséges lesz egy ilyen ugrás, de továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük az architektúrák és a gyártási folyamatok innovációit, hogy lássuk, merre haladnak a dolgok,” mondta Griffais.

A baj csak annyi, hogy az Asus ROG Ally, a Lenovo Legion Go, az Ayaneo handheld PC-i mind erősebb, modernebb hardverrel jutnak el a piacra, miközben a Steam Deck már az idei évben is problémákba ütközött az AAA játékok futtatásakor. És 2025-ig, 2026-ig ez a helyzet nem fog javulni, sőt…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu