Gyorsan bővítené az AMD a mesterséges intelligenciára szánt erőforrásait

TECH HÍREK – Emiatt is vásárolta fel a cég a Nod.ai-t is, és ezzel talán elkezdik az Nvidia elleni lemaradásukat behozni. Ez persze nem lesz könnyű feladat.

 

Az AMD bejelentette, hogy egy nyílt forráskódú, mesterséges intelligenciával platformot, a Nod.ai-t felvásárolja, hogy a cég MI-s szoftveres erőforrásait meg tudja erősíteni. A „pirosak” technológiai versenyt vívnak az Nvidiával, és jelenleg vesztésre írnak a mesterséges intelligencia kapcsán (nem véletlenül a „zöldektől” vásárolnak tömkelegével chipeket a cégek, és emiatt is tervezi a Microsoft, hogy az OpenAI-val új chipet gyártson, erről is nemrég írtunk).

„A Nod.ai felvásárlása várhatóan jelentősen növeli azon képességünket, hogy az MI-s ügyfeleinknek olyan nyílt szoftvert nyújtsunk, amely lehetővé teszi számukra, hogy könnyen telepítsenek AMD hardverre hangolt, nagy teljesítményű mesterséges intelligencia-modelleket. A Nod.ai tehetséges csapatának csatlakozása felgyorsítja a nyílt forráskódú kódfordító technológia fejlesztését és a hordozható, nagy teljesítményű AI-megoldások lehetővé tételét az AMD termékportfóliójában. A Nod.ai technológiáit már ma is széles körben alkalmazzák a felhőben és a végponti eszközök széles skáláján,” írta Vamsi Boppana, az AMD mesterséges intelligenciáért felelős senior alelnöke.

A Nod.ai a nagy teljesítményű gépi tanulású terjesztési mechanizmusa, a SHARK kapcsán ismert. Az automatizáló szoftver feleslegessé teszi a kézi optimalizációt, és gyorsítja a mesterséges intelligencia-modellek fejlesztését, ezzel pedig az AMD CDNA, XDNA, RDNA, illetve Zen architektúráinak jövőjében hasznos kezet nyújthat. Addig pedig nem tudni még, hogy hivatalosan mennyit is fizetett az AMD, de a megállapodás lezárulásával ezt is közölni fogják. Az már bizonyos, hogy az AMD ezzel a tranzakcióval akar közelebb jutni az Nvidiához, ami a CUDA segítségével utcahossznyi előnnyel rendelkezik.

Hamarosan megjelennek az újgenerációs MI-gyorsítók is, mint például az Instinct MI400, ami jelentős számítási teljesítményt hozhat el az erre vágyó cégeknek, felhasználóknak, és ezzel sokkal versenyképesebbé válhat a mesterséges intelligencia piaca, ami mindig jól jön, mert a monopolhelyzet soha nem vezet semmi jóra.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu