Kivonulhat Európából az X, vagyis korábbi nevén a Twitter?! Elon Musk állítólag ezt fontolgatja!

TECH HÍREK – Elon Musk, az X közösségi médiaplatform tulajdonosa azt fontolgatja, hogy a korábban Twitter néven futó szolgáltatást kivonja Európából, válaszul a régióban bevezetett új internetes platformszabályozásra – jelentette szerdán (október 18.) az Insider hírportál.

 

A milliárdos arról tárgyalt, hogy megszünteti az alkalmazás elérhetőségét a régióban, vagy megakadályozza, hogy az Európai Unióban élő felhasználók hozzáférjenek hozzá – mondta a kiadványnak egy, a vállalatot ismerő személy.

Az Európai Unió augusztusban fogadta el a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA), amely többek között a káros tartalmak terjedésének megakadályozására, bizonyos felhasználó-célzási gyakorlatok betiltására vagy korlátozására, valamint egyes belső adatoknak a szabályozó hatóságokkal és a kapcsolódó kutatókkal való megosztására vonatkozó szabályokat határoz meg.

Amennyiben az X nem tartja be a szabályokat, az EU kemény szankciókat szabhat ki: a vállalat globális éves forgalmának akár 6%-át, valamint az EU egységes piacáról való kizárást.

Az X nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

A Thierry Breton ipari biztos személyében az EU Bizottsága és Musk között legutóbb a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadását követő, az X platformon történt üzenetváltás miatt alakult ki vita.

Az EU-s Breton felszólította Muskot, hogy lépjen fel a Hamász-támadás után az X-en terjedő dezinformáció ellen.
Thierry Breton uniós ipari biztos kedden (október 10.) felszólította Elon Muskot, hogy az új uniós online tartalomszabályoknak való megfelelés érdekében kezelje az X üzenetküldő platformján a Hamász palesztin iszlamista csoport Izrael elleni meglepetésszerű támadása óta terjedő dezinformációkat.

Breton különösen hangsúlyozta az X-nek az illegális online tartalmak moderálására vonatkozó uniós szabályozás, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) szerinti kötelezettségeit. Ezek közé tartozik a platformnak jelzett dezinformációs tartalmakra adott időben történő válaszadás és hatékony enyhítő intézkedések.

A Hamász-izraeli konfliktussal kapcsolatos ügy sürgősségét tekintve Breton azt írta, hogy elvárja, hogy a Musk „kapcsolatba lépjen az illetékes bűnüldöző hatóságokkal és az Europollal”.

Musk válaszolt Bretonnak, arra kérve őt, hogy „sorolja fel az X-en az Ön által említett jogsértéseket, hogy a nyilvánosság láthassa azokat”, mire Breton azt válaszolta, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hogy Musk „jól ismeri a felhasználók – és a hatóságok – jelentéseit a hamis tartalmakról és a hamis tartalmak dicsőítéséről”.

Emellett Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szeptember 26-án a dezinformációról szóló féléves jelentés bemutatásakor azt mondta, hogy az EU legnagyobb online platformjai közül az X „az a platform, ahol a legnagyobb a félretájékoztató/deinformációs posztok aránya”.

További okot adott az ellenségeskedésre, hogy a Musk szeptember 29-én megosztott egy videót, amely egyértelműen alátámasztotta a német szélsőjobboldali és migránsellenes AfD párt állításait, miszerint a migránsokat a tengerből mentő humanitárius civil szervezetek felelősek az „európai öngyilkosságért”.

Néhány órával a cikk megjelenése után Elon Musk „teljesen hamisnak” nevezte az Insider híroldal által közzétett anyagot.

Forrás: Insider

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu