Az amerikai elnök az MI rendszerek kockázatáról szóló rendeletet írt alá!

Joe Biden olyan rendeletet írt alá, ami a mesterséges intelligencia fejlesztését befolyásolhatja.

 

Ezzel a lépéssel lényegében azt akarja az amerikai elnök, hogy ne valósuljon meg a Skynet, mert ha nem kezelik helyén az MI-t, az tényleg elszabadulhat, és a rendelet segítségével elő lehet segíteni azt, hogy a rendszerek biztonságosak és megbízhatóak lesznek a kifejlesztett szabványok, eszközök és tesztek jóvoltából. Az amerikai kormányzat így tudomást szerezhet a mesterséges intelligencia modelljeinek releváns adatairól is.

Biden a deepfake-ekre is felhívta a figyelmet, ugyanis szerinte egy három másodperces hangfelvétel is elegendő ahhoz, hogy valami olyasmit mondjon, amit ő sosem, és tapasztalt már ilyesmit a csalóknak köszönhetően (ő használta ezt a kifejezést). A rendelet az eddigi legátfogóbb intézkedéseket tartalmazza az amerikaiak védelme érdekében az MI-rendszerek potenciális kockázataival szemben.

A nemzetbiztonságot, a nemzetgazdasági biztonságot vagy a nemzeti közegészségügyet és közbiztonságot súlyosan veszélyeztető mesterséges intelligenciájú rendszereket fejlesztő vállalatoknak a biztonsági tesztek eredményeit és más kritikus adatokat kell megosztaniuk az amerikai kormánnyal a védelmi termelési törvénynek megfelelően. Olyan szabványok, eszközök és tesztek lesznek kidolgozva, amelyeket több ügynökség (köztük a nemzeti szabványügyi és technológiai intézet, a belbiztonsági minisztérium és az energiaügyi minisztérium) határoz meg és alkalmaz, hogy a rendszerek biztonságosak és megbízhatóak legyenek. Továbbá cél új szabványok kidolgozása a biológiai szintézisek szűrésére, hogy megvédjék az MI-t az új és veszélyes biológiai anyagok létrehozására való felhasználásának kockázata ellen. A mesterséges intelligencia által generált tartalmak felismerésére és a hivatalos tartalmak hitelesítésére vonatkozó szabványok és legjobb gyakorlatok kidolgozása is ki lett tűzve a csalás és a dezinformáció terjedése elleni védelem érdekében.

Az algoritmikus diszkrimináció ellen is fel kell lépni a rendelet szerint, de azért ez az idézet („a legjobb gyakorlatok kidolgozása a mesterséges intelligenciának a büntetéskiszabás, a feltételes szabadlábra helyezés és a próbaidőre bocsátás, az előzetes letartóztatás, a kockázatértékelés, a felügyelet, a bűnügyi előrejelzés és a prediktív rendőri tevékenység, valamint a törvényszéki elemzés terén történő alkalmazására vonatkozóan”) már kissé gyanúsan szó. Egy nemzeti MI-kutatóforrás létrehozása is a tervek között szerepel, és a releváns információk a kutatóknak és tanulóknak itt elérhetőek lesznek. A Kongresszustól bipartizán (mindkét párt általi) fellépést is kért, hogy a mesterséges intelligenciájú rendszerek edzése és felhasználása során az adatvédelem is biztosított legyen.

A rendelet ugyanazon a napon jelent meg, amikor a G7-es országok bejelentették, hogy megállapodtak a mesterséges intelligencia fejlesztésének irányadó elveiről és a fejlesztők önkéntes magatartási kódexéről az úgynevezett hirosimai folyamat keretében, amelyet májusban hoztak létre a fejlett mesterséges intelligencia rendszerek globális szintű védőkorlátjainak előmozdítása érdekében. „Hiszünk abban, hogy a hirosimai mesterséges intelligencia-folyamat keretében tett közös erőfeszítéseink elősegítik egy olyan nyitott és lehetővé tevő környezet kialakulását, amelyben biztonságos és megbízható mesterséges intelligencia-rendszereket terveznek, fejlesztenek, telepítenek és használnak a technológia előnyeinek maximalizálása és kockázatainak csökkentése mellett, a közjó érdekében világszerte, beleértve a fejlődő és feltörekvő gazdaságokat is, amelyekben kevés a digitális szakadék megszüntetése és a digitális integráció megvalósítása,” fogalmaztak a G7 vezetői közös nyilatkozatukban. A G7-ek arra is felszólították a mesterséges intelligenciával működő rendszerek fejlesztőit, hogy kötelezzék el magukat egy nemzetközi magatartási kódex mellett, és közölték, hogy ezen iránymutatások első aláíróit a közeljövőben bejelentik.

Erős lépések.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu