John Romero és John Carmack még mindig haverok, és ezt egy közös „30 éves a Doom” livestreammel be is bizonyítják

December 10-én lesz a Doom című úttörő FPS 30. évfordulója, és a nagy nap alkalmából a játék két motorja, John Carmack és John Romero részt vesz egy livestreamelt beszélgetésen, amelyet David Craddock videojáték-történész moderál minden idők egyik legnagyobb hatású videojátékáról.

 

Az id Software történetének puszta csontjai jól ismertek: Egy maroknyi ambiciózus srác, akik egy szoftvercégnél dolgoznak, úgy dönt, hogy saját útra lépnek, és az innovatív technológia, a merész tervezés, valamint a fiatalok energiája és lendülete révén létrehozzák a Doom nevű játékot, amely alapjaiban rengeti meg a PC-s játékok világát. A hírnév és a szerencse is követi őket, de idővel az egész lassan szétcsúszik, ahogy az alapítók más dolgok felé haladnak a vádaskodások és neheztelések pletykái közepette.

Az egész nagyon rock ‘n’ rollos, ami helyénvaló, tekintve, hogy Carmackot és Romerót néha a játékipar Lennonjaként és McCartneyjaként emlegetik. De nyilvánvalóan nem is alaptalan. A Doom Guy nemrég megjelent önéletrajzában: Life in First Person című könyvében Romero elmondta, hogy ő és Carmack barátok voltak, és azóta is azok maradtak, mióta különváltak útjaik.

A könyvből:

„Sok mindent írtak már a munkakapcsolatunkról és az esetleges szakításunkról. Úgy írták meg, mintha ötvenéves Stanfordi MBA-k lennénk, akik mindent tudtak az üzletről, és nem túlhajszolt, állandóan ropogtató huszonéves kölykök, akikre az egész világ bámult, miközben próbáltuk a legjobbat kihozni magunkból, miközben olyan technológiát és dizájnt alkottunk, amit a világ még soha nem látott. Sarkos megfogalmazásban íródott, az „ellenségeskedés” a kedvencünk, egyikünk a másikunkkal szemben, mert ettől lesz jobb a történet. Az igazság az, hogy Carmack és én barátok voltunk, és bírtuk egymást, és még mindig bírjuk.

Az a hihetetlen fegyelem, amivel csapatként dolgoztunk, lehetővé tette, hogy hat év alatt harminckét játékot alkossunk és adjunk ki. Valami igazán király dolog történt közöttünk, és úgy hiszem, hogy az én kreatív lendületem volt Carmack gépezetének szíve. Jobbá változtattuk a világot.”

Romero és Carmack az id Software utáni pályafutásuk során is hatással voltak az iparágukra: Carmack a VR és az űrkutatás világában, Romero pedig az FPS műfajban végzett folyamatos munkájával, legutóbb a Sigil 2-vel, az eredeti Doom „nem hivatalos hatodik epizódjával”, amely december 10-én jelenik meg. De a közös múltjuk továbbra is lenyűgöző, és ez a livestream egy szórakoztató visszatekintés lesz – és mint rajongó azokból az időkből, be kell vallanom, hogy nagyon jó látni, hogy igen, még mindig haverok.

„A szakításuk túldramatizált jellege ellenére Carmack és Romero barátok maradtak, és mélyen tisztelik egymás munkáját” – mondta Brenda Romero, a Romero Games társalapítója a PC Gamer-nek. „Mindketten nagyon várják ezt az eseményt, David L. Craddock pedig kivételes moderátor és az FPS-történelem történésze.”

Valójában nem ez az első alkalom, hogy Johnék jelezték, hogy a dolgok rendben vannak közöttük: Carmack írt egy kegyes hátlapot Romero életrajzához, és tweetelt: „Hogy teljesen egyértelmű legyek – a legjobbakat kívánom neki!”. Mégis, azt mondanám, hogy összejönni egy élőben közvetített visszaemlékezésre a dicső időkről, már egy nagy lépés ezen túl, főleg, hogy élőben láthatjuk.

A „To Hell and Back: Romero and Carmack” élő közvetítés december 10-én 13:00 órakor PT/4:00 órakor ET/8:00 órakor GMT a twitch.tv/theromero oldalon. Meglepő bejelentésre azonban ne számítsatok, miszerint a banda újra összeáll: Soha ne mondd, hogy soha, meg ilyenek, de Carmack Romero jókívánságai mellett azt is nagyon világosan elmondta, hogy ez nem fog megtörténni.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu