Grōk: Elon Musk „anti-woke” válasza a ChatGPT-re

TECH HÍREK – Miközben a Twitter értéke kevesebb mint fele annak, mint amennyit Musk fizetett érte tavaly ősszel, a régóta belengetett mesterséges intelligencián alapuló szövegalkotó modell fejlesztése nem állt le.

 

A Grōk nyilvánvalóan az OpenAI ChatGPT-je ellen lép ringbe, de Musk ennél tovább is tervezett: idővel azt szeretné, hogy a technológia sok-sok milliónyi, MI-re képes Tesla elektromos járműbe is integrálva legyen. Ezért indította el júliusban az xAI-t a maga ekletikus csapatával (DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla, torontói egyetem volt az alkalmazottak korábbi munkahelyei), és hogy edzeni tudják a nagy nyelvi modellt (LLM) a ChatGPT mintáját követve, bevetettek 10 ezer GPU-t, amit az év első felében vásároltak az Nvidiától.

Eddig úgy tűnik, hogy a SuperPrompt kontextusablak mérete 25 ezer karakter (a ChatGPT-é 4096!). A válaszidő a képernyőfrissítés sebességénél tart, személyiség „fűszeres” és humoros. Tudása a 886,03 GB-os The Pile variációján és a teljes Twitter platform exabájtjain alapul a finomhangoláshoz. Az „élő” keresőmotor először a Twiterre összpontosít a kontextus érdekében. Az API tervben van, a kimenetek és a parancsok „hangra készek”. A képgenerálás/felismerés, illetve a hangfelismerés tervben van, és a jelenlegi modellben vannak is erre utalások. A kisebb méretű Grōk a helyi számítási teljesítményt használva fut a Teslában.

Musk szerint amint kilép a korai bétából, a rendszer mindegyik Premium+ előfizetőnek elérhetővé válik. Abban erős lehet a rendszer, hogy a hírekre jobban rá tud érezni a többi mesterséges intelligencia-platformnál a Twitter exabájtnyi adatain való edzés miatt, így meg tudja különböztetni a friss, éppen bekövetkezett eseményt az elfogultságtól, állítják a korai tesztelők.

De ez érdekes, mert márciusban Musk még azt kérte, hogy minden mestersges intelligenciához köthető tevékenység szüneteltetve legyen, hogy fel lehessen mérni a társadalomra vonatkozó kockázatokat, de úgy tűnik, hogy ez csak duma volt tőle, hogy be tudja hozni a lemaradását a ChatGPT-vel kapcsolatban… ez a húzása is Muskot jellemzi.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu