33 amerikai állam indított pert a Meta ellen: a gyerekek egészségét veszélyezteti!

TECH HÍREK – A Meta két közösségi felülete, a Facebook és az Instagram addikciót (függőséget) okozó funkciói a fiatal felhasználók fizikai és mentális egészségi állapotára káros volt, és erről Mark Zuckerberg cége tudott!

 

Harminchárom amerikai állam. Ez az Egyesült Államok kétharmada (hiszen az ötven államból áll), úgyhogy ez elég súlyos per lesz Zuckerbergék számára, és nehéz lesz megvédeniük magukat, ha azt állítja a per, hogy a gyerekek és tinédzserek számára direkt függőséget okoztak. „A gyerekek és tinédzserek rekordszintű mentális egészségkárosodásban szenvednek, és a Metához hasonló közösségi médiavállalatok a felelősek ezért. A Meta hasznot húzott a gyerekek fájdalmából azzal, hogy szándékosan olyan manipulatív funkciókkal tervezte meg platformjait, amelyek a gyerekeket a platformok rabjává teszik, miközben csökkentik az önbecsülésüket. A közösségi médiavállalatok, köztük a Meta is, hozzájárultak a fiatalok mentális egészségét érintő országos válsághoz, és ezért felelősségre kell vonni őket,” írta közleményében Letitia James, New York állam főügyésze.

Amikor októberben benyújtották a keresetet a Meta ellen, még erősen cenzúrázott volt az, de a Kalifornia állam által közzétett verzióban már kevesebb a cenzúra. Ebből megtudtuk, hogy 2021-ben több mint 402 ezer 13 éven aluli Instagram-felhasználóval kapcsolatos jelentést kapott, de kevesebb mint 164 ezer esetben tevékenykedett. 2018-ban egy belső emailezés arra utalt, hogy a szülőket „edzeni kell” arra, hogy meggyőze a gyerekek platform(ok)on való maradását. A dokumentumban felbukkant még egy kudarc is: egy 12 éves lány négy fiókját sem tudta törölni a Meta, holott az anyja többször is panaszkodott… és azért nem lépett a cég, mert az alkalmazottak nem voltak biztosan abban, hogy kiskorú-e az illető!?

A kereset szerint a Meta üzleti modellje azon alapul, hogy a fiatal felhasználók minél több időt töltsenek el a felületeiken, és direkt pszichológiailag manipulatív funkciókat is terveztek erre (amiket ráadásul nem manipulatívként hirdetett Zuck cége), és rendszeresen direkt félrevezető jelentéseket tett közzé a Meta, így folyton alacsony arányú volt a negatív és káros élmények száma szerintük (ami tehát nem volt igaz). Direkt elmismásolták a közösségi média negatív hatásaira vonatkozó kutatásait (még a cégen belül is: a Meta évek óta tudott erről!).

A gyermekek online adatvédelméről szóló törvény (Children’s Online Privacy Protection Act, COPPA) széles körű megsértésének vádjai is felbukkannak. Emiatt kellett tavaly félmilliárd dollárt fizetnie az Epic Gamesnek: „A Meta a közösségi médiaplatformjait 13 éven aluli gyermekek számára forgalmazta és irányította, és tényleges tudomása van arról, hogy ezek a gyermekek használják a platformjait. A Meta azonban megtagadta, hogy beszerezze (vagy akár csak megkísérelje beszerezni) e gyermekek szüleinek beleegyezését, mielőtt személyes adataikat összegyűjtötte és pénzzé tette volna.”

Júniusban közölte a Meta a szülői felügyeleti eszközeit, amelyek novemberben jöttek Facebookra, Instagramra, és a Horizon Worldsre. 2021-ben bukkant fel az Instán a Take A Break, ami emlékezteti a felhasználókat arról, hogy hagyják abba a scrollozást, és inkább csináljanak valami mást, de a per szerint a Meta tervezési döntései miatt sokkal hajlamosabbak tovább pörgetni az Instagramot. Kalifornia főügyésze, Rob Bonta szerint a Meta tudja, hogy amit tesz, az rossz a gyerekeknek, és most feketén-fehéren láthatjuk mindezt.

A kereset igencsak jól összerakottnak tűnik…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu