Nem váltanánk Windows 11-re (esetleg 12-re)? Fizethetünk a Win 10 támogatásáért!

TECH HÍREK – A Windows 10 biztonsági frissítései után további támogatást kaphatunk az operációs rendszerhez, de ezért fizetni kell a Microsoftnak.

 

A redmondi cég a Windows 10-et 2025. október 14-éig fogja támogatni. Addig még van majdnem két év, viszont ha ezek után is ezen a rendszeren kell maradni, akkor regisztrálnunk kell a Microsoft ESU (Extended Security Updates = bővített biztonsági frissítések) programjára. Ez már nem lesz ingyenes: a Bleeping Computer szerint a Windows 10 22H2 lesz az utolsó Windows 10-es megjelenés. Utána már az LTSC (Long-Term-Servicing Channel, hosszabb támogatást biztosító csatorna) a megoldás, de ezt főleg ipari és orvosi célokra szánt PC-ken szokták használni.

A Microsoft még nem közölte az árakat, így nem tudjuk, mennyit kérhetnek az ESU előfizetésekért. A kibővített Enterprise Edition licencet használó szervezetek, akik Windows 7-et használtak, az első évben 25 dollárt fizettek, a harmadikban pedig már 100-at, készülékenként. Így 2024 ősze után (eddig támogatják a Windows 10 22H2-t hivatalosan) az üzleti ágazat lehet, hogy nem könyveli el a költségeket, hanem inkább Windows 11-re frissíti a gépparkot (igaz, hivatalosan ehhez minimum Intel Core i3/5/7/9-8000-es processzor, továbbá TPM 2.0-támogatás szükséges, de ki lehet trükközni a követelményeket…). Újítás viszont, hogy ez az első alkalom, hogy mezei felhasználók is részt vehetnek az ESU-programban…

Ám ne felejtsük a legutóbbi Steam-felmérés eredményeit. A Valve platformját használók (és a felmérésben részt vevők) 53,53%-a továbbra is Windows 10-et használ, így a Windows 11-re váltók aránya talán lassabb a Microsoft elvárásához képest. Talán pont a hivatalos rendszerkövetelmények miatt sem hajlamosak a felhasználók a legújabb operációs rendszerre váltani. Általában minden második oprendszer kissé gyenge a Microsofttól: az XP után a Vista nem volt jó, de a 7 remekelt, aztán a 8-nak komoly frissítés kellett, hogy ne legyen túl mobilos, aztán a 10 ismét hozta a formát (lásd az 53%-os használati arányt Steamen)… és a 11 talán megint gyengélkedik.

Fizetős OS frissítések. Hmmm…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu