Az OpenAI alkalmazottai segítettek Sam Altmannek visszatérni a helyére?

TECH HÍREK – A vezérigazgatónak az alkalmazottak segíthettek a ChatGPT mögött álló OpenAI körüli szappanoperában.

 

Mi is figyelemmel követtük az OpenAI körüli eseményeket, amit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a cég igazgatótanácsa leváltotta Altmant, aki a Microsoftnál, az OpenAI egyik befektetőjénél kapott új állást, de a redmondiak nyitva hagyták nekik a visszatérés lehetőségét, ami meg is történt. Mindez állítólag egy, az emberiségre veszélyes mesterséges intelligencia-felfedezés kapcsán történhetett. A New York Times nyomozása pedig tovább lendített a történeten.

Altman visszatérése nem volt egyszerű: a NYT szerint (miután több tucat emberrel elbeszélgetett a publikáció) az alkalmazottak támogatása is kellett ehhez. Őket Altman a saját házában vendégelte meg San Franciscóban. Bár novemberben robbant a cég körül a botrány, már szeptemberben voltak problémák Altman és a korábbi igazgatótanács között, mert nem tudtak dűlőre jutni a hiányzó ülések betöltése kapcsán. Altman egy profitorientált leányvállalatot akart létrehozni, és úgy döntött, hogy egy OpenAI-kutatót ugyanolyan posztra emel mint a cég vezető tudósa (Ilya Sutskever). Ezek közrejátszottak abban, hogy a részvényesek között nem volt meg a bizalom. Altman sem rögtön a cég élén nyitott, ugyanis csak 2019-ben foglalta el ezt a posztot, négy évvel azután, hogy alternatíva született az Alphabet leányvállalata, a Google Deepmind MI-divíziója mellett.

Idén az igazgatótanács tartott attól, hogy Altman a kapcsolatait kihasználva vissza tudja forítani az eltávolítását, így titokban, egy online meeting keretein belül tették ki a szűrét, és erről csak utána értesítették őt. Először ezt elfogadta, aztán a többiek a visszatérésre motiválták Altmant, és csak eleinte volt egyetértés közte és a cég vezetősége között az új tagok választásában, mert a tárgyalások nem vezettek sehová. Altman biztos volt abban (a Microsoft ajánlata miatt pláne), hogy az igazgatótanácsot arra kényszerítse, hogy ismét ő lehessen a vezérigazgaót, miután többszáz alkalmazott egy nyílt levélben a felmondását lengette be, ha Altman nem kapja vissza a posztját.

Most viszont az FTC, az amerikai szövetsgi kereskedelmi bizottság is érdeklődik aziránt, hogy a Microsoftnak milyen befektetése van az OpenAI-ban. A redmondiaknak nincs többségi tulajdona, de az OpenAI non-profit természete miatt nem rendelkezik felvásárlási vagy befektetési jelentéstételi kötelezettségekkel. A nagy nyelvi modellen (LLM-en) működő GPT-4-ről hivatalosan a cég nem közölt részleteket, a média szernt 120 rétegen keresztül 1,8 billió (1,8 szorozva ezermilliárddal…) paraméterrel rendelkezik. Ha ez igaz, a GPT-4 messze erősebb lehet a Google GLaM-jénél (Generalist Language Model; 32 rétegen 1,2 billió paraméter).

Végülis érthető, hogy az alkalmazottak támogatása szükséges…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu