A TimeSplitters rajongói csalódhatnak: megint bezárták a Free Radical Design-t!

Az Embracer Group átszervezése miatt nem csak a Volitionnak lett annyi (őket a Saints Row kapcsán ismerhettük), hanem egy további stúdió lett bezárva…

 

A Free Radical Design weboldala elég szomorú frissítéssel módosult. A főoldalon ugyanis a 404 Company Not Found 🙁 vár bennünket, azaz 404, a cég nem található. Tehát ismét game over van a stúdiónak, ami a TimeSplitters feltámasztásán dolgozott. A sci-fi FPS franchuse legújabb része lassan két évtizede, hogy megjelent PS2-re, Xboxra és GameCube-ra (a TimeSplitters: Future Perfectről van szó), és 2021 májusában a Deep Silver újraindította a stúdiót, hogy új rész készüljön (Steve Ellis és David Doak, két alapító vissza is tért), ám most kb. nyolcvanan keresnek munkát. Többen a Twitteren és a LinkedInen búcsúznak a stúdiótól.

A VGC egy belsős emailt is szerzett, amit Lars Jannsen, a Deep Silver tulajdonosa, a Plaion nemzetközi stúdióiért és tehetségeiért felelős alelnöke írt: „Miközben a konzultációs folyamaton keresztül haladunk, és a Free Radical Design 2023. december 11-i lehetséges bezárásával nézünk szembe, szeretném kifejezni hálámat az Önök elkötelezettségéért és a figyelemre méltó munkáért, amelyet eddig is és ezután is végeznek. Ez egy kihívásokkal teli időszak mindannyiunk számára, de különösen az Önök számára, és mi arra összpontosítunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassuk Önöket az átmenet során.” Nem ez az első alkalom, hogy a Free Radical Designnak annyi: 2009-ben már hasonló sorsra jutott a stúdió, miután az eredetileg multiplatformként bejelentett, de végül PS3-exkluzívvá váló Haze nem hozta a várt sikereket. Ekkor a Crytek felvásárolta őket, így új nevük lett (Crytek UK), ám öt év elmúltával ennek is annyi lett, így sokan a Deep Silver Dambuster Studiosába léptek át. Az új TimeSplittersnek valószínűleg befellegzett: az Embracer beismerten a Gyűrűk ura IP-t akarja erőltetni.

A videogamelayoffs.com oldalán követi nyomon Farhan Noor, egy játékfejlesztő, hogy az év során hány ember vesztette el munkáját. December 10-ével bezárólag a top 5 így áll: Unity (1,165), ByteDance (1,000), Embracer Group (964 – vajon ebben benne van a Free Radical? Ha nincs, akkor a ByteDance előtt vannak), Epic Games (830), Amazon (715). Sok más céget lehet felsorolni: Xbox Game Studios, Sony Interactive Entertainment, CD Projekt, Ubisoft, Riot Games, Blizzard, Crystal Dynamics, Electronic Arts, Take-Two, BioWare, Striking Distance, Team17, Frontier Developments, Telltale Games, Digital Extremes, Digital Bros.

Serkan Toto iparági tanácsadó a GamesIndustry-nek nemrég így nyilatkozott: „A játékiparban a „hatékonyság” jelentősége drámaian megnőtt az elmúlt 18 hónapban. Sokkal nagyobb a sürgősség a költségek megtakarítására és a karcsúbb szervezetek működtetésére. A játékipari vezérigazgatókra nagy nyomás nehezedik, hogy elővegyék a kalapácsot, és kezeljék a legnagyobb költségblokkot, nevezetesen a személyzetet. És ez az, amit 2023-ban láttunk. Mindez a „Ha mi nem tesszük meg, akkor a versenytársaink megteszik, és aztán a hatékonyság alapján kiszorítanak minket” elve alatt történik, és az embereket jelenleg mindenhol utcára teszil. Van az a jelenség is, hogy gyakran a vezérigazgatók úgy gondolják, hogy az embereik 15-20 százaléka amúgy is felesleges bármelyik pillanatban.”

Liz Prince, az Amiqus toborzásra specializálódott cég vezetője szintén a Gamesindutry-nek nyilatkozott: „Minden ágazatban vannak bővülési és visszahúzódási ciklusok, és amit most látunk, az a Covid utáni átrendeződésnek tűnik. Mint tudjuk, a világjárvány idején a játékiparban hatalmas fellendülés volt tapasztalható, és ez a hirtelen fellendülés a stúdiók gyors méretnöveléséhez, felvásárlásokhoz és talán bizonyos területeken túlságosan nagy befektetésekhez vezetett. Most néhány stúdiónak újra kell igazodnia. De érdemes megjegyezni, hogy miközben egyes stúdiók kihívásokkal küzdenek, sok más stúdió bővül.”

Idén még elérheti a 10 ezret a kirúgott emberek száma: most kb. 9000 körül járunk.

Forrás: WCCFTech, VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu