The Day Before: nevetségesen sokat kérnek a játékért a viszonteladók…

Ha egy offline játszható játékról lenne szó, amihez nem kell szerverkapcsolat, inkább javasolnánk a kalózkodást (hiszen LEGÁLISAN megvásárolni a The Day Before-t nem lehet!), de egy MMO-ról van szó, aminek így lejárati ideje van!

 

Mi is írtunk az év egyik katasztrófájáról. Az Fntastic játéka f_stasztikus utat járt be: a Steam egyik legtöbbet kívánságlistára (wishlistre) rakott játéka volt a bemutató videója után (és nem csak az, hanem a font és az artwork is eléggé a The Last of Us-ra hasonlított…), aztán a korai hozzáféréses megjelenés után néhány nappal az értékesítést leállították, a stúdió pedig bezárt, mert lebecsülték, hogy mekkora fába vágták a fejszéjüket. A közösségi felületeik pedig mind le lettek nullázva, miközben a játék szerverei valameddig még élni fognak.

Gyakran látni, hogy egy nagyobb játék PC-s értékesítésének megszüntetése után a még nem használt Steam-kódokért egyre többet és többet kérnek el (főleg, ha azt többjátékos módozatban is lehetőségünk van használni…), és bizony nincs ez másképp a The Day Before-ral sem. A Kotaku írt arról, hogy a GG Deals, egy külsős, third-party kódértékesítési gyűjtőoldal szerint a játék kódjáért már 200-400 dollárt is elkérnek. A viszonteladók gyakran ellopott hitelkártyákból szerezték be azokat, vagy influenszerként pózolnak, és az ilyen szürkepiaci eladások gyakran ártanak az indie fejlesztőknek (pénzt és időt kell szánniuk arra, hogy nyomozzanak a hamis kódigénylések és a pénzvisszatérítések után). Most viszont a stúdiónak annyi, így nekik így nem nagyon lehet ezzel ártani. Ha egy AAA kiadó vonta volna vissza a játékát (Electronic Arts, F1-sorozat korábbi részei…), akkor ott az pusztán pofátlanság az ő részükről.

Az év egyik legrosszabb játéka így mondhatni egy gyűjtői tárgy lett, de ennek értéke abban a pillanatban porrá foszlik, amikor lekapcsolják a szervereket. Ha a Fntastic fejlesztői megoldanák, hogy publikálják a szerverfuttatáshoz szükséges programkódot, akkor a játék legalább így túlélhetné az eseményeket, de erre nincs semmi esély sem. A szerverek le lesznek kapcsolva, a The Day Before megszűnik létezni, és annak kódjai nem fognak érni egy fityinget sem.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu