Ütős lehet a Steam Deck 2 – íme a kiszivárgott hardver-specifikációk!

TECH HÍREK – A Valve Steam Deck 2 készülhet, és a legfrissebb pletykák szerint a készülék OLED-képernyővel, valamint egy nagy GPU-fejlesztéssel is rendelkezik majd!

 

 

A Steam Deck a Valve egyik legnagyobb hardveres sikere, és úgy tűnik, hogy készül az utód. A Steam Deck 2-ről eddig úgy gondolták, hogy még messze van. A Chiphell fórumokon azonban egy felhasználó (a NoteBookCheck-en keresztül) azt állítja, hogy tudja, mi hajtja a Valve következő generációs kéziszámítógépét.

Minden pletykát érdemes óvatosan kezelni, mert bár ez a specifikációs szivárgás jelentősnek tűnik, a dolgok még változhatnak, és a hardver még nem biztos, hogy végleges.

A pletyka azt állítja, hogy az APU az AMD Zen 4 Hawk Point processzorain alapul majd, és 16CU GPU-t fog használni. Ez a jelenlegi Steam Deck nyolc számítási egységének a duplája lenne. Mindez jelentős teljesítménynövekedést jelenthet a kézikonzol számára. Gyanítjuk, hogy az AMD RDNA 4 architektúrája lehet a chip meghajtása. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Steam Deck is valamivel korábban, a debütálásakor kapott hozzáférést az RDNA 2-hez.

Ennek köszönhetően a Steam Deck előnybe került az olyan versenytársakkal szemben, mint az Ayaneo. Ugyanis nem voltak olyan kész megoldások, amelyek felvehették volna a versenyt a Valve egyedi chipjével.

A pletyka nem határozza meg a RAM-kapacitást. Azonban ad némi támpontot az átviteli sebességre vonatkozóan. Ugyanis a SD2 állítólag 8533 MT/s sebességgel működő LPDDR5X RAM-ot használ. A pletykában megadott, következő generációs kézikonzolhoz tartozó tárolókapacitásról egyelőre nincs információ.

 

 

Már 5000 ellenőrzött, kompatibilis játék van a Steam Decken - ez az összes Steamen elérhető cím 10%-a!

 

 

Komoly kijelzőfrissítés is jöhet?!

 

A Steam Deck 2 várhatóan nagy felbontásfrissítést kap, 900p-re. Mivel a pletyka csak 900p-t említ, feltételezzük, hogy a handheld megtartja a 16:10-es képarányt, és 1440 x 900 lesz. OLED képernyőre is számítani kell. Valamint egy ízletes 90 Hz-es frissítési frekvenciára. Lehet, hogy a Valve egyszerűen csak teszteli a jelenlegi Deck OLED-et. Azért, hogy megtalálják a módját annak, hogyan optimalizálják a rendszert az elkerülhetetlen Steam Deck 2-re.

Tekintettel arra, hogy a Steam Deck OLED nemrég jelent meg, észszerű lenne feltételezni, hogy a Valve nem szeretne ilyen hamar kiadni egy új kézi eszközt.

Ezeket az állítólagos specifikációkat figyelembe véve úgy becsülnénk, hogy az SD2 legkorábban 2025 vége felé kerülhet forgalomba. De 2026 valószínűbb. A pletyka szerint a ugyanis az eszköz 2026 harmadik negyedévében fog megjelenni.

 

Borsos lehet a Steam Deck 2 ára?!

 

A poszter megjegyzi, hogy a mindenre kiterjedő felturbózott specifikációkat tekintve az SD2 jóval többe kerülhet, mint az eredeti kézikonzol. De ezt még meg kell várni. A Zen 4 régebbi lesz, mivel az AMD 2024-re készíti elő a Zen 5-öt. Ám a chip egyedi jellege és a motorháztető alatti összes frissítés felhajthatja az árakat.

Ne feledjük, hogy ez még mindig pletyka! Ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy igaz. Azonban ha ezek a spekulált specifikációk igazak, akkor a Steam Deck 2 egy komoly kézi játékgép lehet majd.

Forrás: Chiphell, NoteBookCheck

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu