A 16 giga RAM lehet a minimum: a Microsoft MI-s gépeinek már ennyi kell

TECH HÍREK – A Microsoft belendítheti a memória iránti keresletet, ha a mesterséges intelligenciával felvértezett PC-i és a Copilot számára ennyi a minimum.

 

Manapság már nyolc gigabájt RAM is kevés: a Windows 11-ből nincs is 32-bites verzió, így négy van annál kevesebb gigabájt már nem is elég a feltelepítéshez, vagy ha igen, kb. egy program megnyitásától összeomlik az egész. 8 gigát is lazán betölthetünk, ha a háttérben egy RAM-zabáló böngészőt (pl. a Google Chrome-ot, vagy akár a Mozilla Firefoxot is mondhatnánk) futtatjuk, pláne, ha rengeteg fül van megnyitva (nem szégyen beismerni azt).

A TrendForce arról számolt be, hogy a Microsoft feltolta a mesterséges intelligenciájú gépekben az alap memóriaigényt 16 GB-ra, így akinek csak 8 van, minden bizonnyal frissíteniük kell, hogy a legújabb Copilot funkciókat is igénybe tudják venni. Ez a DRAM-gyártóknak jó hír, és lassan el kell ismerni, hogy jó ideje 8 GB volt az alapvető mennyiség egy új számítógépben is, és aki nem csak könnyedebb (kevésbé gépigényes) indie címekkel játszik, 16 GB-nál nem adhatja már lejjebb, és a Windows 10/11 esetében pár alapvető program és néhány böngészőfül pillanatok alatt felfal nyolcat.

Jelenleg a DDR4-es, de még a DDR5-ös RAM-ok is olcsón megvásárolhatóak, de nem sokáig, ugyanis a DRAM-gyártók visszavágják a gyártást, így az SSD-k után errefelé is lesz majd áremelés, de 8 gigabájtnyi memóriáért nem fogják a két vesénket elkérni. A laptopok esetében már körülményesebb a frissítés, ugyanis ha alapból az alaplapra hegesztett memóriát kapunk, ott nincs mód szétbontani a gépet, hogy betegyünk az üres slotba egy sticket.

Azért azt se felejtsük el, hogy a technológia fejlődik. 2004-ben egy asztali gépben nem nagyon volt még elterjedt még a 2 GB RAM sem, sőt, akkoriban 512 MB (!) volt a gyakori. Hol van már Bill Gates régi mondása, miszerint 640 KB (egy kilobájt egy gigabájtnak 1/1048576-oda!) elég?

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu