Forst nyomozó – Borzalmas gyilkosságok, rejtélyek és traumák a Magas-Tátrában

SOROZATKRITIKA – A Forst nyomozó, mely 2024 januárjában debütált a Netflixen, sötét témájával és látványos képi világával tűnt ki. A lengyel krimi dráma középpontjában Wiktor Forst áll, egy brilliáns detektív, aki Olga Szrebska, egy rejtélyes múltú újságíróval karöltve nyomoz egy sor brutális gyilkosság után.

 

A sorozatban olyan Lengyelországban jól ismert, tehetséges színészek láthatók, mint Borys Szyc, aki Wiktor Forstot alakítja, Andrzej Bienias Edmund Osicaként, Zuzanna Saporznikow Olga Szrebskaként, Kamilla Baar Dominika Wadrys Hansenként, és Aleksandra Grabowska Agata Osicaként.

Az Agata Malesinska, Jacek Markiewicz és Marcin Cecko által írt forgatókönyv, Remigiusz Mróz lenyűgöző Forst-krimijei nyomán szőtt történetet mesél el. Mróz eddig hat Forst-regényt alkotott, és a sorozat első évadának szíve-lelke ezek közül az első kettő, a „Feltáruló Titkok” és a „Meghökkentő Fordulatok”. A „Forst nyomozó” minden adut a kezében tartott, hogy magával ragadó, rejtélyekkel és váratlan csavarokkal teli krimi drámává váljon, de sajnálatos módon nem minden területen ért fel a nagy elvárásokhoz.

 

 

Kegyetlen gyilkosságok a Magas-Tátrában

 

A „Forst nyomozó” sorozat, amely a Netflixen érhető el, egy olyan történetet mutat be, amely a Tátra hegység szívében zajlik. A sorozat főszereplője egy cinikus, de hatékony rendőr, Wiktor Forst, aki brutális gyilkosságok sorozatát nyomozza. A Forstban jelen van a múlt bűnei miatt való vezeklés motívuma, egy megtört nyomozó karaktere, és egy hajthatatlan újságírónő alakja.

A cselekmény a rituális gyilkosságok és a Tátra titkai körül bonyolódik. A vizuális megjelenítés és a színészi alakítások kiemelkedőek, amiért érdemes lehet a sorozatot megtekinteni annak ellenére, hogy a forgatókönyv és a karakterfejlődés terén vannak hiányosságok. A sorozat atmoszférája és az alapötlet izgalmasnak ígérkezik, a gyönyörű természeti környezet pedig hozzáad a sorozat hangulatához.

 

 

Az elvártak alatt teljesítő krimi dráma

 

A Netflix lengyel krimije, amely darkos, nyomozós, és horrorisztikus elemeket is tartalmaz, bár rendkívül ígéretesen indul, sajnos mégsem sikerült minden szempontból a csúcsra törnie. Egy igazán markáns krimisorozat szívverése a fordulatos, éles elméjű forgatókönyvön és az adrenalint pumpáló akciójeleneteken üt. E téren a „Forst nyomozó” sajnos nem éri el azt a „tátrai” magaslatot, amit elvárhatnánk.

A történet egy hátborzongató nyitánnyal indul, ahol egy rejtélyes alak életét veszti kegyetlen körülmények között. Ezt követően a színpadra lép maga Forst, a szabályokat félresöprő, viszont vérprofi detektív, akire jellemző az elhivatottság és az is, hogy a gyilkossági ügyeknek mindig a legmélyére ás. Forst, egy a szakmája iránt szintén rendkívül elhivatott, feltűnően csinos újságírónő társaságában szembeszáll a rendőrség hivatali hierarchiával, mindent megtesz, hogy feltárja az igazságot.

A sorozatban emellett megismerhetjük Forst zűrös múltját is, mely nemcsak újabb színt visz a rejtélybe, de részről-részre, egyre szorosabbak kapcsolódik a bűntényhez is. Azonban a forgatókönyv sajnálatos módon nem ad kellő teret a mellékszálak kiteljesedésének, így a karakterek mélyebb megismerése elmarad.

Ez gyengíti annak a jelenetnek a hatását, amikor a nyomozó rájön egy szereplő valódi kilétére. Hasonlóképpen, Forst és Edmund közötti bonyolult kapcsolatot sem mélyítik el, ami csökkenti az intenzitást a közöttük zajló érzelmes jelenetben.

 

 

Elhibázott lehetőségek

 

A „Forst nyomozó” sorozatban egy elszalasztott aranybánya rejlik Olga és Forst karaktereinek kapcsolatának kidolgozásában, amely akár egy lengyel True Detective sorozatot is eredményezhetett volna. E két makacs, a szabályokat félresöprő alak összecsapása remek alapot adott volna egy kirobbanó kapcsolat kibontakozásához. Néhány pillanatukban megcsillan ez a potenciál, különösen az első részben, de a történetmesélés nem bontja ki teljes mélységében ezt a dinamikát. A sorozat további gyenge pontjai közé tartoznak az akciójelenetek, amelyek nem érik el azt a részletességet és lebilincselő intenzitást, amelyet a krimi műfaj kedvelői várnak.

Borys Szyc, a forgatókönyv átlagos volta ellenére, megnyerően hozza el Forst karakterét, próbálva a karizmájával, színészi rutinjával és megjelenésével közvetíteni belső vívódásait. A forgatókönyv azonban korlátozza, hogy teljes mértékben kihasználja képességeit. Andrzej Bienias, az idős nyomozó főnöke és Zuzanna Saporznikow szintén mindent beleadtak, hogy életet leheljenek kicsit egyszerű karaktereikbe. Andrzej különösen egy érzelmekkel teli jelenetben tűnik ki, amikor érzelmi trauma éri. Zuzanna is meggyőző az első jeleneteiben Szyc mellett, de Aleksandra Grabowska kevesebb lehetőséget kap a kiemelkedő alakításra.

A sorozat háttérzenéje nem ad különösebb többletet a történethez, mivel inkább átlagosnak mondható, de a sorozatnak más erényei is vannak. Az alkotók érzékenyen kezelik a merészebb jeleneteket, amelyek szervesen illeszkednek a történetbe, és a lélegzetelállítóan gyönyörű természeti környezet igazán előnyére válik a sorozatnak.

 

 

Ígéretesen induló, kőkemény lengyel krimi, amely azért több sebből vérzik

 

A „Forst nyomozó” ígéretes alapötlettel rendelkezik, de egy jól megírt forgatókönyvre lett volna szüksége, hogy lebilincselje a nézőket. A történet izgalmas lehetett volna, a gyönyörű és eredeti környezet, valamint a sötét, horrorisztikus elemek jól működnek, ám a teljes kép mégis hiányos marad. A színészi alakítások és a remek, 4K-s tévén gyönyörű vizuális megjelenítés emelik a produkciót, de a forgatókönyv hiányosságai és a karakterfejlődés hiánya érződik. A rendkívül irritáló módon cliffhanger és erősen logikátlan befejezés pedig nagy pofon a sorozat végére!

-Herpai Gergely (BadSector)-

 

 

 

 

Forst nyomozó

Rendezés - 7.2
Színészek - 7.4
Történet - 6.4
Látvány/akció - 7.4
Hangulat - 7.6

7.2

A "Forst nyomozó" egy ígéretes, kőkemény lengyel krimisorozat a Netflixen, amely mégsem minden téren igazán kielégítő. Bár a színészi alakítások és a vizuális megjelenítés kiemelkedő, a gyenge forgatókönyv és a karakterfejlődés hiánya meglátszik a végeredményen. A sorozatot mégis érdemes megnézni a lenyűgöző környezet, az izgalmas alapötlet és a sötét hangulat miatt. True Detective fanoknak ajánlott, még akkor is, ha nem ér fel ahhoz a sorozathoz.

User Rating: 3.53 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu