Itt a videójáték-apokalipszis?! Egy hónapja sem tart még 2024, már ezreket bocsátottak el!

A Bulletstorm és Outriders videójáték-fejlesztője, a People Can Fly több mint 30 embert bocsátott el; a Black Forest Games több mint 50 főt – és ez csak az utóbbi pár nap „termése”…

 

 

Az elmúlt néhány évben sajnos egyre gyakoribbá váltak a videójáték-ipari elbocsátások. A 2023-as évben az egész iparágban szinte heti rendszerességgel lehetett hallani leépítésekről. Amikor a por leülepedett, legalább 6000 munkahely szűnt meg a kiadók, fejlesztők és más videójátékokkal foglalkozó cégek körében. Sajnos úgy tűnik, hogy 2024 még ezt is túlszárnyalja. Legalábbis, az év első néhány hete erre utal.

A legtöbben nem számítottak arra, hogy 2024 sokkal jobb lesz, de nem vagyok benne biztos, hogy bárki is felkészült arra, hogy esetleg rosszabb lesz – az idei év azonban kisebb-nagyobb elbocsátások sorozatával indult.

Mindez jelzi, hogy a vállalati vérontás nem ér véget egyhamar. A Kotaku megpróbálta nyomon követni 2024 összes elbocsátását egy folyamatosan frissülő cikkben, aminek január 24-i verzióját a lenti linken olvashatjátok. Tételesen felsorolják az összes stúdiót, akikről eddig hallhattunk.

A legfrissebb hírek, hogy a Black Forest Games, a Destroy All Humans! 1 és 2 remake-ekért felelős cég a teljes személyzetének nagyjából 50%-át leépítette. A stúdiónak állítólag 110 alkalmazottja volt 2023-ban. Az elbocsátásokat január 24-én jelentették be. A vezetőség közölte a munkatársakkal, hogy a jövő héten további információkkal szolgálnak.

Egy, a helyzetet ismerő személy a Kotakunak elmondta, hogy a kreatív igazgatók és a legtöbb „ha nem az összes” vezető megtartja az állását. Legalább egy alkalmazott nyilvánosan posztolt az elbocsátásokról a közösségi médiában, a Kotaku meg tudja erősíteni.

2024. január 24-ig legalább 3972 embert bocsátottak el a videójáték-iparból.

A videójáték-ipar nagyobb és több pénzt hoz, mint a filmek és a zene együttvéve. Csak 2021-ben 180 milliárd dollárt termelt. Ez egy olyan iparág is, amely évről évre kockázatosabbá és drágábbá válik. Ugyanis az AAA-játékok elkészítése hosszabb ideig tart és többe kerül. Ez olyan helyzethez vezet, hogy akár egyetlen bukás is tönkreteheti a stúdiót vagy a kiadót. Az egész iparágnak pedig égető szüksége van szakszervezetekre. Utóbbiak segítenek megvédeni a több millió dolgozót, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt eltervezték.

Addig is a vállalati kapzsiság, az iparági konszolidáció és a rossz vezetés valószínűleg továbbra is emberek ezreinek az állásába fog kerülni, ahogy azt mostanában a Twitch, a Riot és a Unity esetében is láthattuk…

Forrás: Kotaku, Resetera

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu