Nvidia RTX 2000: Ada architektúra és mesterséges intelligencia a belépő szinten is

TECH HÍREK – Új Ada Lovelace architektúrájú videókártyát dobott piacra az Nvidia, de nem a GeForce branding alatt!

 

A Turing (GeForce RTX 2000-es és GTX 1600-as sorozat) alatt nevezte át az Nvidia a professzionális felhasználásra szánt Quadro termékcsaládját RTX-re, és bizony ma is megtévesztő lehet például az RTX 2000-es név is. Csakhogy itt nem a kettővel ezelőtti architektúrát takarja a név, hanem a legújabbat! Az RTX 2000 az Nvidia szerint a belépő szint a „prosumer” (professzionális fogyasztó) felhasználóknak.

Kompakt dizájnja révén a mesterséges intelligencia által meggyorsított tervezési és vizualizációs folyamatokban helyt tud állni a 128-bites buszon 16 GB VRAM-mal és 2816 CUDA maggal rendelkező RTX 2000. Harmadik generációs RT magjai (szám szerint 22) akár 1,7-szeres sugárkövetéses teljesítményre képesek (27,7 TFLOPs), a negyedik generációs Tensor magok (88 van belőlük) pedig 1,8-szoros MI-performanszot tudnak (191,9 TFLOPs). A CUDA magok FP32-es számítási teljesítménye (12 TFLOPs) akár másfélszeresére emelkedett, miközben a fogyasztása továbbra is elképesztően alacsony (70W!). Olyannyira nem nyakalja az áramot, hogy nem kell neki külön PCIe tápcsatlakozó, így a PCIe sloton keresztül (max. 75W) elég energiát kap, és teljesítménye kb. kétszer nagyobb az előző generációhoz képest!

Az RTX 2000-ből nem maradt ki a DLSS 3 sem, így a képkocka-generálásra képes technológia stabilabb frame rate-et eredményez, ha esetleg játékokra használnánk a kártyát. A nyolcadik generációs Nvidia Encoder (NVENC) már AV1-támogatást tud, és ez 40%-kal hatékonyabb a H264-nél, így például a Twitches közvetítéseink során sokkal stabilabb lehet a műsorunk. A két helyet foglaló, Video Super Resolutiont (videó felskálázása lejátszás közben) és TrueHDR-t tudó kártyán 4 MiniDisplayPort 1.4a van. A TensorRT-LLM támogatással sok nagy nyelvi modellben (LLM) gazdag MI-élményt kapunk.

A referencia Nvidia RTX 2000 625 dollárért lesz kapható (errefelé 250 ezer forint körül számítsunk rá), ami a workstation videókártyák esetében tényleg kedvező ár. Az RTX 4000 SFF Ada Generation, a világ leggyorsabb low-profile videókártyája ugyanis ennek duplája, 1250 dollár!

Forrás: WCCFTech, Nvidia

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu