Megjelent az Nvidia chatbotja: már le is tölthető a Chat With RTX! [VIDEO]

TECH HÍREK – Az Nvidia megerősítette a mesterséges intelligenciára vonatkozó ökoszisztémáját, és akinek viszonylag új videókártyája van, már ki is próbálhatja a chatbotot.

 

A Chat With RTX Windows PC-kre érhető el, és a TensorRT-LLM hajtja meg. Nem kell hozzá internetkapcsolat, így a személyre szabott GPT chatbotot bármikor elérhetjük a számítógépünkön, ha GeForce RTX 3000-es vagy 4000-es videókártyánk van. (Feltehetőleg a workstation termékcsaládban az RTX A-sorozat, illetve az RTX Ada-sorozat GPU-i is támogatják; a tegnap a hírekben felbukkant RTX 2000 biztosan, hiszen ott is szó volt a TensorRT-LLM-ről!)

Az Nvidia a TensorRT-LLM-et és a Retrieval Augmented Generation (RAG; kibővített visszakeresés-alkotás) szoftvert használja. Ezeket a cég tavaly jelentette be, és a felhasználók egy helyi adatszetthez (.txt, .pdf, .doc., .docx, .xml fájlformátum) csatlakoztathatják, hogy azzal végül például a Mistral vagy a Llama 2 nagy nyelvi modellhez (LLM) kapcsolják. Bizonyos linkeket (pl. YouTube-videókat vagy lejátszási lisátkat) is megadhatunk, hogy az adatbázis keresési találatait fejleszthessük. Ezután a Chat With RTX-et ugyanúgy használhatjuk, ahogy a ChatGPT-t: lekérdezéseket futtathatunk, és mivel a megadott adatkészleteken alapulnak a találatok, jobb válaszokat kaphatunk.

Az összes adat és projekt helyileg tárolt (de ez eléggé helyigényessé válhat, úgyhogy erre figyeljünk!), nem pedig a felhőben. Ez időt spórol, illetve pontosabb találatokhoz vezet. Az RAG egyik olyan technika, ami gyorsabbá teszi az MI-találatokat a helyi könyvtárral, és kihasználhatjuk az LLM nyelvértelmezési képességeit, hogy pontosítsuk a találatainkat. Az Nvidia a teljesítménynövekedést ödszörösnek mondja a hónap során érkező TensorRT-LLM v0.6.0-val, ami a Mistral 7B és a Nemotron 3 8B LLM-ek támogatását is magával hozza.

A rendszerigény tehát annyi, hogy Windows 10-en vagy Windows 11-en legyünk, és Ampere vagy Ada Lovelace architektúrájú Nvidia videókártya fusson a PC-nkben. Ha ez megvan, álljunk neki a driver frissítésének (minél újabb, annál jobb, optimalizálja a TensorRT-LLM futását is), akkor a Chat With RTX applikációt pillanatok alatt letölthetjük.

Forrás: WCCFTech, Nvidia

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu