Keresőmotoron is dolgozik a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI?

TECH HÍREK – Ha igazak a pletykák, a Google felkötheti a gatyáját, mert a ChatGPT-ről elhíresült OpenAI-t nem szabad figyelmen kívül hagynia.

 

Az OpenAI a ChatGPT-vel már alaposan megváltoztatott egyet s mást (nem véletlenül van a Microsoft befektetőként a cég mögött), és emiatt jutottunk el oda, hogy a Google is kiadta a rivális megoldását (Gemini, korábban Bard), de mindegyik nagyobb cég is dolgozik egy hasonló technológián. Még az Nvidiának is van egy ilyenje (a Chat With RTX-ről a hét során beszámoltunk már). Most viszont egy másik piacon is meg szeretné vetni a lábát az OpenAI: a keresőmotorok között!

A The Information arról számolt be a cég terveit ismerő forrásaira hivatkozva, hogy az OpenAI jelenleg egy „webes keresőterméken” dolgozik. Ezt a Microsoft Bing hajthatja meg eleinte, de miután kellő lendületet kap a technológia, saját lábakra is állhat a keresőmotor. Nem vagyunk biztosak abban sem, hogy a ChatGPT-től függetlenül működik-e. Annyit hozzá kell azért tenni, hogy a ChatGPT Plus előfizetéssel a Browse with Bing funkció is elérhető, és ezt viheti a cég a következő szintre, hogy egy prominens funkció születhessen.

Ha valóban ilyesmin dolgozik az OpenAI, a Google-t nehéz lesz kiütni a nyeregből, hiszen több mint két évtizede a keresőmotor kellett ahhoz, hogy egy cégóriás szülessen az Alphabet formájában. Hány rivális keresőmotor próbálta két vállra fektetni a Google-t? Hány maradt azóta talpon? Egy erősebb rivális viszont mindenféleképpen jó, mert a Google reklámokkal telepakolt keresési találatai a dominancia miatt születtek, és a cégnek biztosra kell mennie, hogy a lehető legmodernebb marad minden, vagy jön a technológiai lemaradás, amit nehezen tudunk a Google-vel összekötni!

Lehet, hogy az OpenAI még ráeszmél arra, hogy ez nekik is túlzottan nagy falat lenne, így nem olyan biztos, hogy a keresőmotor végül el is jut a felhasználókhoz. Ha pedig igen, akkor innováció terén versenyt teremthet, ami nekünk lesz kedvező.

Forrás: WCCFTech, The Information

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu