EMO: Emote Portait Alive: ijesztően hatékony MI, ami képeket szólaltat meg! [VIDEO]

TECH HÍREK – Így már nem kell amatőr, egyszerű megoldásokat látni arra, amikor egy, esetleg már elhunyt (vagy kitalált) személyt szólaltatnak meg, és a szája helyére rákevernek valaki mást…

 

Ijesztőbb viszont az, hogy kik állnak az EMO: Emote Portrait Alive mögött. Az Inteligens Számítástechnikai Intézetnek fordítható csoport önmagában nem veszélyes, de az, hogy az Alibaba Group részeként tették ezt, már igen. Tehát Kína egyik legnagyobb cégéről van szó, nyilvánvalóan ezer szállal kötődve a Kínai Kommunista Párthoz… de amit a csoport összehozott, azért mégis elgondolkodtató.

Az eszköz vesz egy referenciaképet, több mozgási képkockát hoz össze belőle, majd ezeket beszéddel kombinálja egy összetett folyamatban, ahol az arc régióját több képkockás zajmintával kombinálja, majd olyan képeket generál, ami a szájmozgást szinkronizálja a beszéddel (és eközben zajt is szűr), végül egy olyan videót generál, amiben nem csak a szájmozgás van pontosítva, hanem az arckifejezéseket, illetve a fej pozícióját is képes eltalálni.

A Twitteren több példát is közzétettek. Az egyik legkomolyabb szerintünk Mona Lisával kapcsolatos. A képet mindenki ismeri. Viszont az, ahogy elkezd Shakespeare-t idézni, az már nagyon durva. És tényleg nagyon komoly minőségben teszi. Emberinek ható arcmimika, tökéletesnek látszódó szájmozgás, és maga a megfestett hölgy feje is mozog mindeközben, tehát abszolút nem steril az egész! Még pislog is Mona Lisa, bár azért nem szokott mindenki ilyen lassan pislogni, és ez lehet talán az egyetlen olyan dolog, amin még javíthatnának a fejlesztők. Illetve talán még azt hozhatnánk fel, hogy a 23. másodpercnél a bal (neki jobb) szemöldöke felett egy picit hibázik az algoritmus…

Az eredmény tehát jó, de felveti a kérdést: vajon ezt mikor kezdik károsan felhasználni? Napjainkban már nem ritkaság a deepfake, azaz a meghamisított videó, amihez gyakran mesterséges intelligenciát vetnek be a kártékony felhasználók. Csak aztán nehogy saját magunkat lássuk olyasmit mondani, amit soha nem tennénk.

Forrás: PCGamer, Github

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu