Amy Winehouse családtagjai nem szóltak bele, milyen legyen a róla szóló film

MOZI HÍREK – Viharos életet élt és tragikusan korán, 27 évesen távozott a közelmúlt egyik legtehetségesebb énekesnője, Amy Winehouse. Halála után alig négy évvel már készült róla egy dokumentumfilm (Amy), amely kendőzetlenül bemutatta küzdelmét önmagával és a világgal, rámutatva a nem kevés ellentmondásra, ami személyéhez kapcsolódott.

 

Ezek után nagy fába vágta a fejszéjét Sam Taylor-Johnson rendező és Matt Greenhalgh forgatókönyvíró, amikor Back To Black címmel játékfilmet készítettek az énekesnőről. Winehouse családja – akikkel az énekesnő konfliktusoktól sem mentes kapcsolatot ápolt – áldását adta a projektre, ezért attól lehetett tartani, az alkotópáros tartózkodik a kényesebb kérdések felvetésétől, nehogy a rokonság megsértődjön. Taylor-Johnson azonban az Empire-nek elmondta, ilyesmiről szó sem volt.

„Fontosnak tartottam, hogy tiszteletem jeléül leüljek velük beszélgetni – mondta a rendező. – De nem szóltak bele a filmbe, nem volt módjuk arra, hogy bármit változtassanak azon, amit elgondoltunk. Nem írhatták elő, hogy mit és hogyan csináljunk. Ha így lett volna, bele sem fogok az egészbe.”

Ha a család beleszólhatott volna a film elkészítésébe, a legélesebb kritikus valószínűleg az apa, Mitch Winehouse lett volna, akinek nagyon nem tetszett, ahogyan a 2015-ös dokumentumfilm az énekesnőt ábrázolta, és ennek hangot is adott. Mitch már a Back To Blacket is látta, de nem tudni, mit szól hozzá.

„Tudom, hogy látta a filmet, de én nem voltam ott, és nem is beszéltünk róla – mondja Taylor-Johnson. – Azt hiszem, megtartja magának, amit érez. Mindenesetre nagyon fontos volt számomra, hogy ne legyen semmilyen külső zörej meg motoszkálás az én térfelemen, amikor a film készül. Szigorúan véve nem is volt szükségem a család beleegyezésére. A zenei jogokat a Universal és a Sony hagyta jóvá. Arra törekedtem, hogy igaz módon ábrázoljam Amyt, és azt, hogy szerette az apját. Az már teljesen más dolog, hogy szerintünk Mitch mit csinált jól vagy rosszul.”

Greenhalgh, a forgatókönyvíró Amy szemszögéből akarta elmesélni a történetet, a dalszövegeket használva kiindulópontnak. Ő nem is találkozott a családtagokkal. „Mitch alaposan kifejti a véleményét a könyvében – mondja Greenhalgh. – Ugyanez a helyzet Janisszel (az énekesnő édesanyja – a szerk.). Nem hinném, hogy bármit lendített volna az ügyön, ha személyesen találkozunk.”

Greenhalgh nem győzi hangsúlyozni, hogy a film a fő közreműködők kreatív együttműködésének eredménye: „Kreatív alkotásról van szó. Sokaknak ez valahogy még mindig nem fér a fejébe. Egyrészt benne van a filmben, ahogy én látom Amyt, aztán az is, ahogy Sam látja. És ott van, hogy mit gondol Marisa Amyről, meg ahogy Jack látja Blake-et. (Marisa Abela alakítja az énekesnőt, Jack O’Connell pedig az élettársát, Blake-et.) Tehát szubjektív dolgokból raktuk össze ezt a filmet, de él bennünk a remény, hogy a közönség megérti a végeredményt és el is tudja fogadni.”

(Back To Black – hazai bemutató: 2024. április 11.)

Forrás: UIP

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu