Borzalmas körülmények között dolgozhattak a Firesprite alkalmazottai?! Komoly vádak a Sony ellen!

Az Eurogamer vizsgálatot indított a Firesprite, a Horizon Call of the Mountain alkotói ellen, a fejlesztők mérgező munkakultúrával vádolják a stúdiót.

 

 

Az Eurogamer vizsgálata szerint a Sony által 2021-ben felvásárolt Firesprite stúdiót számos elbocsátás és leépítés érte a mérgező munkakultúrára vonatkozó vádak közepette. Ez állítólag már hónapok óta húzódik. A dolgozók névtelenül szólaltak meg, hogy feltárják a liverpooli székhelyű csapat problémáinak teljes mértékét.

A PS VR2-re készülő Horizon Call of the Mountaint fejlesztő Firesprite számos változáson ment keresztül az elmúlt években.

Ezek közül az egyik, amit említettek, az egyes alkalmazottak túlterhelése volt. Utóbbi egy vezetőváltás után következett be, ami elégedetlenséghez vezetett a munkatársak körében. Ez az új vezetés az XDev-től, a Sony támogató stúdiójától származik. Nemi és életkori diszkriminációval vádolták őket, bár egy belső vizsgálat megerősítette, hogy ez állítólag „félreértés” volt.

Nem ez a munkakörnyezet volt a legrosszabb. A közelmúltbeli elbocsátások nagyon fájtak a liverpooli stúdiónak. Állítólag egy Twisted Metal live service-játékot is töröltek. Mi több, az Eurogamer megerősíti, hogy emellett egy másik nagy Sony-franchise játékon is dolgoztak párhuzamosan.

 

Mérgező munkakörnyezettel vádolják a Firesprite vezetőit

 

Azt is állítják, hogy sok alkalmazott felmondott, miután tavaly októberben megkapta a megtartási bónusz kifizetését. Ezt a pénzt általában a tehetséges fejlesztőknek szokták adni, hogy a stúdióban tartsák őket. Ösztönzésként, hogy maradjanak a fúzió után is. Úgy tűnik, hogy miután ezt megkapták, néhány alkalmazott otthagyta a munkahelyét.

Másrészt a Glassdooron (egy állásportál, ahol cégekről lehet tájékozódni) kemény kritikákat lehet olvasni a volt alkalmazottak részéről a vezetőséggel szemben, mint például „a félelem kultúrája”, „a zaklatás mérgező kultúrája”, „csak a pénzük érdekli őket”.

Az egyik forrás rámutat, hogy a korábbi Firesprite-nál zűrzavar volt, de amit a Sony a felvásárlás után megváltoztatott, az csak rontott a helyzeten.

Névtelen beszámolók is megjelentek több fejlesztőtől. Azt kérték, hogy ne nevezzék meg őket, hogy karrierjüknek ne ártsanak. Egyesek szerint a PlayStation-vásárlás után szükség volt a változtatásokra. Mások viszont úgy vélik, hogy a Sony vállalati elképzelései és az általa bevezetett változtatások ártottak a munkakörnyezetnek. Más szóval a vizsgálat egy egészen más stúdióra utal, mint a felvásárlás előtt.

 

Vége a bizalomnak?

 

Az egyik dolog, ami állítólag ártott a csapat irányításának, az egyik HR-vezető halála volt. Az illetőt nem pótolták. Így egy kis csoport HR-es maradt, akik egy hatalmas, mintegy 300 fős stúdiót irányítottak. Emellett azt is mondják, hogy a Firesprite szinte valamennyi alapítója elhagyta a céget. Távozásuk okai nem ismertek, de házon belül azt találgatták, hogy a Sony kényszerítette ki őket.

Utóbbival kapcsolatban Graeme Ankers, a stúdió korábbi vezetőjének példáját hozzák fel, aki a megbeszéléseken nyíltan beszélt a Firesprite hosszú távú jövőjéről, de nem sokkal később távozott.

Emiatt sokan „hihetetlennek” nevezték távozását. Az XDev új főnökei voltak a mérgező környezet fő építői. Az alkalmazottak az Eurogamernek úgy jellemezték őket, mint „zsarnokokat” stb.

„A bizalomnak vége” – kommentálta egy névtelen forrás. A két vezető ellen 13 panasz érkezett szexuális és életkori diszkrimináció miatt. Elméletileg egy belső vizsgálat rámutatott, hogy az egész egy „félreértés”. Ám a jelentések szerint voltak olyan fejlesztők, akik hajlandóak voltak jogi lépéseket tenni és tovább vinni az ügyet. Állítólag ezeket az embereket a Sony fizette, írja az Eurogamer.

Forrás: Eurogamer, Glassdoor

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu