Mesterséges intelligenciát használó felskálázásos technológia az AMD-től!

TECH HÍREK – Az Nvidia DLSS és az Intel XeSS után már az AMD is ebbe az irányba tart a következő generációs FSR-rel (FidelityFX Super Resolution).

 

A 2018-ban elindult Turing architektúrának része volt a felskálázási technológia, ami végül az Nvidia DLSS-ének része volt, és már azóta a mesterséges intelligencia játssza a fő szerepet benne. Aztán az Intel is beszállt a buliba az XMX MI-magokkal a videókártyáik architektúrájában (Alchemist), így az Intel XeSS is hasonló módszert vet be. Ám az AMD nem követte a többiek példáját: a cég elítélte az MI-használatot a felskálázási technológiákban, és szerintük másképp is hasznosítani lehet a mesterséges intelligenciát.

Cserébe az AMD a régebbi videókártyái felé is nyitottabbá tudta tenni az FSR-t, sőt, rivális platformokra is elérhetővé tette azt (így egy Nvidia vagy Intel kártyán is be lehet kapcsolni az FSR 2-t). Az RDNA 2-es és 3-as kártyákban vannak MI-magok, de úgy tűnik, hogy a cég beáll a sorba, és ők is elkezdik a mesterséges intelligenciát használni a felskálázási technológiájukban: „2024 számunkra óriási év, mert sok évet töltöttünk a mesterséges intelligenciához szükséges hardver- és szoftveres képességek fejlesztésével. Éppen most fejeztük be a teljes portfóliónk MI-képessé tételét, így a felhőben, a PC-kben, a beágyazott eszközeinkben, a játékeszközeinkben. A játékra szánt eszközeinket az MI segítségével felértékeljük, és 2024 tényleg egy hatalmas bevezetési év számunkra, így most már megvan az alap, a képességek megvannak,” mondta az AMD technikai igazgatója, Mark Papermaster.

Papermaster a No Priorsszal beszélgetett el, és a játékeszközök esetében ne csak a Radeon videókártyákra gondoljunk, hanem a Sony és a Microsoft konzoljaira is (ugyanis a Nintendo az Nvidiával paktált le; a Switchben legalábbis ilyen alapok vannak), és ezeken belül is talán a következő konzolgenerációban. Talán nem, és erről ma még szó lesz a hírekben.

Az MI-specifikus hardverszükségletnek van azért árnyoldala: architektúránként másmilyen kell. Az Nvidia GeForce RTX 4000-es kártyáin érhető például csak el a DLSS 3…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu