Helyileg futtathatunk chatbotokat az AMD friss hardverein is!

TECH HÍREK – Az Nvidia Chat With RTX-e után itt az AMD saját lokalizált és GPT-alapú, nagy nyelvi modell (LLM) által meghajtott chatbotja, amihez viszonylag friss hardver szükséges.

 

Februárban mi is beszámoltunk a Chat With RTX-ről, ami a TensorRT-LLM segítségével az Nvidia GeForce RTX 4000-es és 3000-es kártyáin futtatni lehet helyileg is, helyi adatcsomagot gyártva ezzel. Most hasonlót kaptunk az AMD-től, de náluk nem csak a videókártyáikon futhat. Ha az AMD mesterséges intelligenciára képes CPU-jával rendelkezünk, akkor nem muszáj a Radeon legújabb, 7000-es sorozatából valamelyik videókártyát beszerezni a technológia működésre bírásához.

Az AMD Ryzen 7000-es és 8000-es APU-iban az XDNA NPU (MI-gyorsító), a Radeon RX 7000-es kártyákban pedig az MI-gyorsító magok vethetőek be. A cég egy blogposztban közölte, hogy miképp kell elindítani a chatbotot a PC-nken. Töltsük le az LM Studio megfelelő verzióját (For AMD Ryzen Processors, For AMD Radeon RX 7000 Series Graphic Cards), majd futtassuk. A keresés fülön másoljuk be a következő keresőkifejezést attól függően, hogy mit szeretnénk futtatni. A Mistral 7b-t esetében „TheBloke/OpenHermes-2.5-Mistral-7B-GGUF” kell, és válasszuk ki a bal oldali találatok közül, nagy eséllyel ez lesz az első a listában. Ha a LLAMA v2 7b-t szeretnénk futtatni, keressünk arra, hogy „TheBloke/Llama-2-7B-Chat-GGUF”. Más modellekkel is kísérletezhetünk: a jobb oldali panelen görgessünk a Q4 K M modellfájlig, amit töltsünk le. Az AMD a legtöbb Ryzen MI-modellhez ezt ajánlja. A chatfülre váltva várjuk be, amg el nem indul.

Kissé eltérő a helyzet akkor, ha nem ilyen processzor van a gépünkben, és helyette egy AMD Radeon 7000-es videókártyát használunk. Ekkor ki kell jelölni a jobb oldali panelon a GPU Offload opciót, amit aztán teljesen tekerjünk a maximális értékig. Ekkor az azonosított GPU-típusnál ellenőrizzük, hogy azt írja-e, hogy AMD ROCm. Ekkor nekiállhatunk a chatbot használatának.

A mesterséges intelligencia mindenféleképpen életünk részévé válik, és ezért látjuk a terjeszkedést az Nvidia és az AMD részéről.

Forrás: WCCFTech, AMD, LM Studio, LM Studio ROCm

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu