Miért bukott el az Apple önjáró autós projektje?

TECH HÍREK – Egy évtized után az Apple leállította a kocsiprojektet, és inkább a mesterséges intelligenciára koncentrál. Miért? Erről beszélgetett el a Bloombergnek dolgozó Mark Gurman Drake Bennettel.

 

Az Apple Car prototípus egy fehér kisbusz volt lekerekített oldalakkal, így kb. úgy hangzik, mint egy vekni kenyér (és belsőleg így is hívták). Tolóajtókkal rendelkezett, nagy üvegteteje volt, és fehérfalú gumikat használt, szóval nem volt a Teslához hasonló a prototípus, amelyben egy hatalmas TV is volt robusztus hangrendszerrel, az ülések pedig fekvőhelyekké alakíthatóak voltak. A cég megfontolta, hogy felvásárolja a Teslát is, de három évvel azután, hogy vezérigazgató lett, Tim Cook leállította ezt a megállapodást, holott tárgyalások folytak erről Elon Muskkal. Akkoriban a Tesla piaci értéke 30 milliárd dollár volt, és jó lehetőségnek tűnt az Apple autópiacra való belépése.

Az Apple nem csak a Tesla felvásárlásán gondolkodott, hanem ennél egy jóval nagyobb cég is az almás céghez vándorolt volna: a Mercedes-Benzről van szó! Ám a tárgyalások végül egy partneri kapcsolathoz vezettek, nem pedig felvásárláshoz: a német autógyártó az Apple-vel akart dolgozni, de az önvezető platformot és a kezelőfelületet szerette volna cserébe a saját kocsijaiban, és emiatt hátrálhatott meg az Apple a megállapodásból. Túl ambíciózus volt a projekt, ami ezért bukott el: még addig sem jutott el a prototípus, hogy nyilvános utakon egy teljes méretarányú modellt teszteljenek. Technikai nehézségek voltak az önvezető platformmal, és az autóipari gazdaság büntető természete miatt is ellépett a cupertinói techóriás a kocsiktól.

Az Apple Car bukásra volt hivatott, mert az Apple többször próbált összeállni autógyártókkal, de minden esetben kudarccal végződtek a tárgyalások. Ezután a saját fejlesztési és kutatási munkálatok folytatódtak, és hiába béreltek fel embereket, a projekt nem mozgott semerre sem. Ezért az éveken át tartó problémák után végül leállt az egész, és talán jobb is így, ugyanis a technológia fejlődése talán nem engedné meg az önjáró autók 100%-os biztonságát.

Forrás: WCCFTech, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu