Már több mint 14 ezer játék támogatott a Steam Decken!

STEAM DECK HÍREK – Ennek kb. egyharmada minden módosítás nélkül, alapból remek állapotban futtatható a Valve handheld PC-jén.

 

A SteamDB szerint már 14023 olyan játék van, ami támogatott a Steam Decken. Ebből 4607 kapott a Valve-tól Verified értékelést, azaz ezekkel semmi dolgunk nincsen, csak letöltjük a gépre, és játszunk velük, mert alapból remekül funkcionáló alkotásokról van szó. 9416 játék Playable kategóriájú, azaz ezekbe már valamilyen módon bele kell nyúlnunk, hogy működőképesek legyenek.

A másik két kategória az Unsupported, azaz ezek nem játszhatóak a Steam Decken (pl. a Denuvo DRM miatt), vagy Unknown, azaz ezeket még nem ellenőrizte Gabe Newell cége. A tervek szerint a teljes Steam-katalógust le akarják ellenőrizni, de mire elkészülnek, talán már az új handheld PC is megjelenik (mert már bejelentették, hogy később lesz egy új modell). Ha bejelentkezünk a Steam-fiókunkba, van egy olyan oldal, ami a Steam Deck támogatottságára koncentrál, és itt ellenőrizhetjük, hogy a könyvtárunk mely címei lettek már letesztelve, és mik azok, amikhez még nem jutott el a cég.

A Verified értékelés megszerzéséhez négy kritériumnak kell megfelelni. Az első az inputra vonatkozik: a játéknak teljeskörű kontrollertámogatással kell rendelkeznie, megfelelő beviteli ikonokat kell használnia, és amikor szükséges, automatikusan fel kell hozniuk a kijelzőn a billentyűzetet. A második kategória a kijelzőről szól: a játéknak támogatnia kell a Steam Deck alapfelbontását (1280×800 vagy 1280×720), jó alapbeállításokkal kell rendelkeznie, és a szöveg olvashatósága sem elhanyagolható.

A harmadik kategória az átmenetektől való mentesség: a játéknak nem szabad semmilyen támogatottsági figyelmeztetést feltüntetnie, és ha egy launcherrel indítható el (mondjuk a Call of Duty: Warzone is ilyen), akkor azt kontrollerrel is kezelni lehessen. A negyedik kategória a rendszerszintű támogatás. Ha a Protonon keresztül fut a játék, a játék és annak minden middleware szoftverét a Protonnak támogatnia kell, beleértve a csalásgátló technológiát.

A baj az, hogy csak tavaly 14535 játék jelent meg, és már idén is 3100 felett járunk.

Forrás: VGC, SteamDB, Valve

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu