Betiltják az USA-ban a TikTokot?!

TECH HÍREK – Az Egyesült Államok Képviselőháza már rábólintott a ByteDance közösségi platformjának betiltására.

 

Az amerikai TikTok-felhasználók ki lehetnek zárva az appikációból, ugyanis a ByteDance, a kínai anyacég (egyértelmű Kínai Kommunista Párt-kapcsolataival) hat hónapot kapott arra, hogy az appban a többségi részesedését eladja, és ha nem tesz így, akkor blokkolva lesz az országban a TikTok. Azért történik mindez, mert a kínai kormányzathoz kapcsolódik a cég, így egyrészt a cenzúra protokolljainak az appoknak meg kell felelnie, továbbá kötelesek a kínai hatóságoknak bárminemű felhasználói adatot biztosítaniuk, ha erre kérik őket. Ezek pedig a külföldi kormányoknak felettébb kényelmetlenül hangzanak. (Többnyire, legalábbis.)

Az alsóházban (ugyanis kétkamrás az amerikai törvényhozás) bipartizán módon bólintottak rá a törvényre, tehát a demokraták és a republikánusok közösen léptek fel a TikTok ellen! Kétharmados többség kellett, és 352 igen mellett 65 nem szavazat érkezett. Néhány képviselő attól tartott, hogy a kormányzat kilép a hatásköréből, és sok demokrata törvényhozó szerint a fiatalabb szavazókat elidegeníthetik. Arrafelé novemberben lesz az elnökválasztás, ezért van az aggodalom. A betiltást ellenzők között van az Egyesült Államok előző elnöke, Donald Trump is, igaz, ő is szélkakas módjára forog, mert régebben ő is megkísérelte az app betiltását.

A BBC idézte a kínai külügyminisztérium szóvivőjét: „Ez a fajta zsarnoki magatartás, amely nem győzhet a tisztességes versenyben, megzavarja a vállalatok normális üzleti tevékenységét, károsítja a nemzetközi befektetők befektetési környezetbe vetett bizalmát, és károsítja a normális nemzetközi gazdasági és kereskedelmi rendet.” Ők beszélnek zsarnoki magatartásról, felettébb ironikusan. Az Emarketer kutatócég szerint a TikTok csak az amerikai piacról 8,66 milliárd dollárnyi pénzforgalmat fog termelni a reklámokból, így fontos app lett a hirdetőknek.

Több amerikai államban, Kanadában és európai országokban is kormányzati eszközökön nem engedélyezett a TikTok, Indiában en bloc betiltották, és Ausztráliában a szenátus bizottsága figyelmeztetett arra, hogy az ország egyik legnagyobb biztonsági kockázatának nevezhető az app. A ByteDance szerint a TikTok értéke akár 268 milliárd dollár lehet (és már bejelentkezett rá az ex-ActiBlizz vezérigazgató Bobby Kotick…). Aztán a trösztellenes lépések és jogi kihívásokról még szó sem esett, ha valóban megveszi valaki az appot.

A törvény most az amerikai felsőházba, a Szenátusba megy, és ha ott is elfogadják, Joe Biden, az amerikai elnök szignója azonnal (!) ott lesz.

Forrás: PCGamer, BBC, Emarketer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu