Feltámad a kripto, de most nem a videókártyák iránt ugrott meg a kereslet!

TECH HÍREK – Ezúttal más alkatrésszel történik a cryptovaluták bányászata, és ezzel fel lehet készülni arra, hogy készlethiány lesz belőlük, és emiatt jóval drágábban találunk csak belőlük a boltokban…

 

2020 és 2022 között a cryptobányászat tombolt. Aki szerencsés volt, az Nvidia GeForce RTX 3000-es kártyáit még korán, a rajt során meg tudta venni (és akkor az kiváló érték/ár arány volt, ekkor még nem srófolták fel a kártyák árát!), de aki pórul járt, alig tudott találni kellően modern videókártyát, vagy ha igen, akkor azért az addigi árak akár háromszorosát is elkérhették. A GPU-k az Ethereum-bányászatban voltak jók, de 2022 szeptemberében elcsendesült a téma, és a kártyákból ismét könnyedén lehetett szerezni.

Másfél évvel később ismét indul az őrület, de ezúttal nem a videókártyákból lehet hiány, hanem az AMD Ryzen processzoraiból. A Bitcoin megint szárnyal, és ez a többi cryptovalutát is magával szokta húzni. A WCCFTech a proof of work (PoW) érmék bányászati profittermelését vizsgálta, és az eredményüket mi sem bizonyítja jobban, hogy a Neweggen (egy online értékesítési felületen) az AMD Ryzen 9 7950X 700 helyett 741 dollárért volt fenn, és készlethiány volt belőle. A 7950X3D 592 dolláros áránál is magasabb ez. A 7950X több mint egy éve jelent meg. Tehát nem a kínálattal van a baj, hanem ekkora a kereslet.

A Monero és több PoW érme is a RandomX algoritmust használja. Az XMRig benchmarkokat látva a sokmagos AMD processzorok uralják a listáa élét, és a 118. helyen látjuk a Ryzen 9 7950X-et 26783 ponttal. Az Intel Core i9-14900K-t kevesebben tesztelték, de csak a 211. helyen van 16278 ponttal. A CPU-bányászó algoritmusoknak a minél több L3-as gyorsítótár vagy az AVX utasítások a jók. Ehhez adjuk hozzá az AMD processzorok alacsony fogyasztását, és ezzel le is fedtük a Ryzen 7000-es CPU-kat. A Zen 4-es processzorokból az olcsóbbakat nem veszik tömegesen, de a Zen 5-ös teljesítmény még jobb lesz, és ha az AVX-512-es utasításkészlet mainstreammé válik, a 8000-es processzorokból is nehezen találhatunk majd a boltokban, ugyanis az Intel CPU-i nem támogatják az AVX-512-t.

Ne lepődjünk meg, ha az Nvidia után az AMD is LHR (alacsony hash rate) verziójú termékeket ad ki, hogy ezeket ne vegyék meg tömegesen.

Forrás: PCGamer, WCCFTech, XMRig

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu