Kína betiltja az Intel és az AMD processzorait! [VIDEO]

TECH HÍREK – Azok után, hogy a kormányzati dolgozóknak az Apple iPhone-jainak használatát betiltotta a Kínai Kommunista Párt (KKP), egy újabb elszigetelődési lépéssel rukkolt elő a KKP, hogy ezzel is a hazai gyártású technológiát erőltessen.

 

A Financial Timea arról számolt be, hogy a KKP betiltotta a kormányzati munkások számára az Intel és az AMD processzorainak használatát a számítógépeikben biztonsági okokra hivatkozva, mert az állampárt biztonságos és megbízható alkatrészeket szeretne. A városi szintű hatóságoknak ezen túl még azt is javasolta, hogy az elsődleges operációs rendszerük ne a Microsoft Windows legyen! (Utóbbi esetében ezt át lehet hidalni bármelyik Linux disztróra való váltással, szóval ez a javaslat nem olyan vészes.)

A kínai ipari és információs technológiáért felelős minisztérium egy olyan listát közölt, ami a kormányzati szabályzatoknak megfelelő processzorok listáját tartalmazza. Meg nem lepő módon csak a kínai gyártók találhatóak a listán, és bár nem nevezték meg azokat, bátran mondhatjuk, hogy a Huawei és a Phytium van a lista tetején. (Utóbbi csak idézőjelesen független a KKP-től; bizonyítékok tömkelege van arra, hogy katonai kapcsolatok állnak a Phytium mögött…)

Az Intelnek és az AMD-nek a fogyasztói piacon is romlani fog a helyzetük, ha nincs valamilyen ideiglenes megoldás. Kínában az Intel egy év alatt 27%-os eladácsökkenést hozott össze, míg a Huawei és a Loongson számára a nagyobb piaci arány az innovációt és a kutatás/fejlesztést elősegítheti. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a CHIPS-törvény segítségével igyekszik előre tolni a hazai chipgyártást, így például az Intel számára lehetséges Amerikában gyártani majd a processzorokat (és videókártyákat, mert már ezzel is foglalkozik a cég).

És ennek ellenére Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Pekingbe utazott a China Development Forum miatt. A Reuters arról számolt be, hogy a CCTV, az állami köztévé gazdasági szakértője a Weibón (a Twitter kínai helyettesítőjén) azt írta, hogy az Apple Vision Pro Kínában is meg fog jelenni. Az Apple számára annyira fontos a kínai piac, hogy befekszik a KKP-nek.

Forrás: WCCFTech, Financial Times, Reuters,

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu