Nyilatkozott az első Neuralink-páciens az agyi chipről – nem akármire használja az új képességeit!

TECH HÍREK – Noland Arbaugh, aki a Neuralink agy-számítógép interfész-beültetés első klinikai tesztalanya, legutóbb arról mesélt, milyen érzés együtt élni a chippel.

 

 

Januárban az Elon Musk által alapított Neuralink beültetett egy agy-számítógép interfész (BCI) chipet egy emberi agyba. Ezzel elindította az első élő emberen végzett klinikai kísérletet. A cég nemrég közzétett egy videót a páciensről, a 29 éves Noland Arbaugh-ról, aki nyaktól lefelé lebénult egy nyolc évvel ezelőtti búvárbaleset következtében. A videóból kiderül, hogy a férfi képes gondolataival mozgatni egy számítógépes egér kurzorát.

Arbaugh most újabb részleteket osztott meg arról, mit jelent az agyában lévő chippel élni.

Mint fogalmazott, olyan volt, mintha a híres Erőt használná a Star Wars-ból a kurzor mozgatására, és hihetetlen élmény volt, hogy a kurzor oda mozdult, ahová ő akarta.

A kurzort irányítva sakkozott, képes volt kikapcsolni a háttérzenét. Sőt, még a Civilization 6 stratégiai játékot is játszotta egy egész éjszakán át! A műtét előtt erre egyedül nem lett volna képes. Ez volt az első alkalom, hogy a Neuralink szakemberei teljes irányítást adtak neki a chip felett.

Arbaugh elmondása szerint az implantáció előtt már nem sokat játszott. Ugyanis szüksége volt egy barátja segítségére, de a hosszú meccsek ezt lehetetlenné tették. A férfi szerint a legnagyobb korlátot az jelentette számára, hogy meg kellett várnia, amíg a chip teljesen feltöltődik. Ugyanis olyan sokat játszott, hogy a készülék lemerült…

A Civilization 6 mellett a Mario Kart 8: Deluxe-szal is játszott. Ám nem csupán játékra használja az implantátumot: elkezdett japánul és franciául tanulni, miután az olvasás is sokkal könnyebbé vált számára.

Nem sokkal az első videó megjelenése után Elon Musk az X oldalán azt írta, hogy a chip segítségével azt is szeretnék elérni, hogy az agyi jelet közvetlenül a végtagra tudják irányítani, megkerülve a sérült gerincoszlopot.

Vagyis lényegében a bénult embereknek segítene újra járni és mozogni. Musk emellett már arról is beszélt, hogy az agyba ültethető chippel a vakságot is gyógyítani lehetne.

Bár a mostani sikert egyértelműen érdemes ünnepelni, az odáig vezető út nem volt éppen könnyű. Korábban szörnyű részletek derültek ki arról, hogy mi történt a Neuralink kísérleti állataival, akiknek chipeket ültettek az agyába. Ráadásul a hatóságok hiányos dokumentációt találtak abban a laboratóriumban, ahol a vállalat chipeket ültetett az állatok agyába.

Forrás: X, Unilad

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu