Zen 5: az AMD újgenericáiós processzorai jóval erősebbek lesznek!

TECH HÍREK – Az ipari szivárogtatók információi alapján az új AMD processzorok bizonyos felhasználás során messze jobb teljesítményt mutathatnak fel a jelenleg kapható Zen 4-es CPU-khoz képest.

 

Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója októberben egy pénzügyi jelentés során a cég befektetőinek azt mondta, hogy teljesítmény és energiahatékonyság szempontjából az AMD Zen 5-ös processzorai sokkal jobbak lesznek. Még mindig várjuk a részleteket a processzorokkal kapcsolatban, de a Zen 4-es CPU-kkal való összehasonlítás mindig jogos, hiszen a cég jelenleg kapható termékeivel ez a legkézreesőbb.

Kepler_L2, egy AMD-s bennfentes az AnandTech hardveres fórumon írt arról, hogy a magok összevetésével a Zen 5 processzorai 40%-kal gyorsabbak lesznek a Zen 4-eseknél a SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation) benchmarkban. A Zen 4 pedig a Zen 3-as processzoraihoz képest 13%-os előrelépést mutatott fel, holott a Zen 3-as CPU-k között a budget király Ryzen 5 5600X is megtalálható. A bennfentes kommentjei nem mindig tűnnek hitelesnek, ugyanis Kepler_L2 korábban azt mondta, hogy a Radeon RX 7900 XT lehet a világ első PCIe 5.0 GPU-ja, de végül az AMD mégis csak egy PCIe Gen 4-es interfésszel juttatt el a boltokba. Aztán ez a videókártya árcsökkentésen is átesett, ugyanis így kívántak „a pirosak” versenyben maradni az Nvidia GeForce RTx 4000 Super videókártyáival.

Az AMD nemrég megerősítette, hogy a Zen 5 processzorok 2024 második felében fognak eljutni a boltokba. Kepler_L2 nemrég azt állította, hogy a Granite Ridge architektúrájú CPU-k már tömeggyártás alatt állnak, és szerinte akár már áprilisban megjelenhet a Ryzen 9000-es CPU-család egy kisebb része.Emellett a Zen 5, ami a TSMC 4 és 3 nanométeres gyártási folyamatot veheti igénybe, lesz alacsonyabb fogyasztású hordozható (Strix Point), izmosabb hordozható (Dragon Range), szerveres (Turin), illetve munkaállomás/HEDT szegmensben is (Shimada Peak). A next-gen Kraken Point APU-k is felbukkannak benük kompakt Zen 5c magokkal a pletykák szerint. Az APU-k négy Zen 5 és négy Zen 5c maggal rendelkezhetnek; utóbbiak alacsonyabb órajelen jobb energiahatékonyságúak lehetnek.

Mindez nem hivatalos.

Forrás: GameRant

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu