Kérészéletű volt a Friday the 13th: The Game rajongói feltámasztása!

Szokás szerint az történt, hogy jöttek az IP tulajdonosainak az ügyvédjei, fenyegetőztek, a rajongóknak pedig le kellett állítaniuk a fejlesztést, miután a játék jelenleg nem elérhető (ami ugyebár felveti a játékmegőrzés kérdéskörét).

 

2018-ban már az IP birtoklása kapcsán vita alakult ki a játék miatt, aminek így szüneteltetni kellett a fejlesztését, majd végül le is állították azt. 2020-ban a dedikált szervereket lelőtték, majd 2023-ban az értékesítést is felfüggesztették azzal az ígérettel, hogy legalább 2024 végéig futni fog még a játék. Aztán április elsején, kissé gyanús időpontban felbukkant a Friday the 13th: The Game – Resurrected, amelynek megjelenési dátumának közlését április 15-ére ígérték. A modderek azt mondták, hogy az alapjátékból mindent tartalmazna a mod amellett, ami végül nem jutott el a játékba, és a megjelenés után is bővítenék tartalmilag.

Ott már minden szabályt felrúgott a csapat, amikor azt mondták, hogy az alapjáték nem kell a modhoz, és a letöltés a Discord-szerverükön érhető el. Emiatt nem csoda, hogy egy hét múlva jött a cease-and-desist levél a Horror Inc.-től, a jogtulajdonostól: „Nem vitatható, hogy Ön tudja, hogy magatartása jogosulatlan és jogellenes. Sőt, az Ön Discordjában számos felhasználó rámutatott arra, hogy a játék licenc nélküli terjesztése nyilvánvalóan szerzői jogsértésnek minősül. Ezek a figyelmeztetések helytállóak, és a szerzői jogi törvények könnyelmű semmibevételével Önt szándékos jogsértésért való felelősségre vonásnak teszi ki. A Horror Inc. egyéb jogorvoslati lehetőségei mellett a cég jogosult lesz jogsértésenként 150 ezer dollár törvényes kártérítést követelni,” írta a levél.

Az egyetlen kiút, hogy ne kelljen fizetni? Le kell állítani a projektet, és erről a Twitteren írt a csapat: „Szégyen, hogy valaki harcolni akar egy rajongók által készített projekt ellen, amelyből nem származik profit. Nem állt szándékunkban „bántani a márkát”, ahogy a Horror Inc. állítja, hogy megtettük. Nem csak a projektnek van vége, hanem magának a franchise-nak is, mivel úgy tűnik, hogy a Horror Inc. csak el akarja hagyni ezt a hihetetlen sorozatot, és hagyni, hogy elfelejtsék. Megkérdeztük, hogy van-e esély arra, hogy megkapjuk a jogokat a projekt folytatására, de alapvetően csak annyit mondtak, hogy nem. Valószínűleg továbblépünk, és folytatunk néhány más projektet, amit tervezünk.”

Közel egy éve állt fejlesztés alatt, és heten dolgoztak rajta. Most a Bloody Pitchfork Gamesszel más izgalmas projekteknek látnak hozzá. A Twitter-fiók törölve lett, a weboldal eredeti formájában pedig elérhetetlenné vált. És ez akkor is így lett volna, ha nem lenne vita az IP jogai felett.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu