Két Nintendo Switch-emulátor fejlesztőjét és szervereit tiltotta ki a Discord

A Yuzu emulátor leállítása után úgy tűnik, hogy a Discordot is valamelyest megfenyegethette a Nintendo, mert leszedte a Yuzu utódjának szerepére áhítozó fejlesztők szervereit, továbbá a fejlesztőkre is lecsapott a banhammer.

 

A The Verge írt arról, hogy két emulátor fejlesztői lettek kitiltva a Discordról. Az egyik az általunk is figyelemmel követett Suyu, a másik pedig a Sudachi. A szervereket letörölték, a fejlesztőket kitiltották. A fejlesztők egyfajta szürke zónában vannak, miután a Yuzu megállapodást kötött a nagy N-nel a bíróságon kívül (emulátor fejlesztésének leállítása és elérhetetlenné tétele, dettó a 3DS-emulátor Citra esetében, amit ugyanez a csapat fejlesztett; jelentős kártérítés). A site úgy tudja, hogy a Yuzu-Nintendo megállapodás következtében az eredeti csapathoz nem kötődő fejlesztők használhatják és módosíthatják a nyílt forráskódú GPL v3-as programkódot a saját fejlesztéseikhez…

A Discord szóvivője szerint ők minden DMCA-követelésre reagálnak, és egy bírósági határozatuk volt a kért tartalmak eltávolítására. Azaz: a nagy N ezt a két emulátort sem nézte jó szemmel, és mindenféleképpen le akarják állítani a Switch emulálását. (Eddig a Ryujinxen, a régóta futó másik emulátoron nem találtak fogást.) A Discord szerverei nem olyan titkosítottak, mint amilyen a kommunikáció a Telegramon vagy a Signalon. A Redditen egy felhasználó úgy véli, hogy a Discord szerver talán nem a legjobb hely egy ilyen projektnek.

Viszont ezzel a Nintendo csak egy dolgot ér el: minél több emulátort próbál meg eltenni láb alól, annál nagyobb hírverést kelt vele, és így még többen próbálkozhatnak meg a fejlesztéssel. Egyre több projekt indulhat be, ami ellen egyszer el fog fogyni a nagy N kapacitása. És a 3DS játékait (ahogy a Wii U címeit) legálisan, az eShopból már nem lehet megvenni, ugyanis a két platform online szolgáltatása le lett állítva. Ha valami csak digitálisan jelent meg, akkor azt már csak emulálni lehet, ha nincs meg a konzolon az adott játék.

A Nintendo is ellenzi a játékmegőrzést.

Forrás: PCGamer, The Verge, Reddit

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu