Emuláció nélküli, valódi PS1 handheldet hozott létre egy modder!

A lassan harminc évessé váló PlayStation játékait ma már pofonegyszerű emulálni (mondjuk a Steam Decken ez könnyedén megvalósítható), de egy modder valódi hardveren futtatja ezeket hordozható formátumban, korrekt eredménnyel.

 

A floridai YveltalGriffin a BitBuilten osztotta meg munkáját. Ez egy olyan fórum, ahol az emberek megmutatják, hogy a régi konzolokból hogyan hoznak létre valami újat. A modder egy handheld PS1-et teremtett, amit PS Hanaminak nevezett el. A Sony hardverének elemeit implementálta a „hordozható játékállomásba”. Ő a PS Hanamit egy oldschool hordozható platformnak nevezte el sok ragasztóval. A handheld kb. 17,5 centi hosszú, és olyan akkumulátor van benne, ami egy töltéssel megközelítőleg két és fél órát bír.

Úgy valósult meg a PS Hanami, hogy fogott egy eredeti PlayStationös alaplapot, kettévágta, majd könyvszerűen félbehajtotta, majd újrakábelezte azt. Az optikai meghajtó kimaradt, így helyette egy optikai meghajtó-emulátort, az Xstationt alkalmazza, így egy SD kártyáról lehetőség van futtatni a lemezek képfájljait. A PS Hanamiban van egy DualShock kontroller is, ám az analóg karok kimaradtak belőle (így például az Ape Escape játszhatatlan), csak a vibráció maradt meg benne. Ez felettébb szokatlan döntésnek hangzik.

 

 

Bár az eredmény nem rossz, YveltalGriffin kihangsúlyozta, hogy a PS Hanamival több probléma is van. Például nincsen hangerőszabályzó, azaz csak maximum hangerőn szól a handheld. A be/kikapcsoló gomb nem olyan stabil, így ha valamihez hozzáér, akaratunkon kívül benyomódhat. A hűtési rendszer hiánya is nagy baj: így rövid időn belül alaposan felmelegednek a platform alkatrészei.

YveltalGriffin mindig nagy figyelmet szán a hordozható platformjai kép- és hangminőségére. Ezért a PS Hanamiban is izmosabb sztereó hangszórók vannak, és a saját nyílt forráskódú, miniatűr GBS-8200 lapját, a Shinobi Scalert használja, amin keresztül a GBS Controlt futtatja a pixelpontos, 480p VGA felbontás céljából. A platform belsején látszik, hogy garázsfeljesztés.

De ahhoz képest nem rossz, hiszen végső soron nem emuláció történik (azt leszámítva, hogy CD-k helyett SD kártyáról futnak a játékok).

Forrás: VGC, BitBuilt

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu