PlayIT – A magyar Gamescom?

VÉLEMÉNY – A PlayIT egy magyar rendezvény, ami megpróbál felérni az E3-hoz, vagy épp a Tokyo Gameshow-hoz, vegyes eredménnyel, de az biztos, hogy egy nagyon pozitív élmény, amit bátran ajánlhatok mindenkinek, elérhető áron. A probléma az, hogy ez a szervezéstől függ a leginkább. Legutóbb, mikor ellátogattam Budapest-re, igazán jóra sikerült a rendezvény, sok lehetőséggel. Kipróbálhattam a legújabb kiadású videojátékokat, és természetesen próbára tehettem az Xbox One-t és a PlayStation 4-et, még azelőtt, hogy sokunk megvásárolhatta volna. Ez az, amit sajnos az idei show-ról már nem tudok elmondani.

A PlayIT visszatért, és nagyobb, mint valaha! A budapesti show szervezői ezúttal két épületet is megtöltöttek szórakoztató programokkal, játékokkal és (!) még egy titkos bunker is a “kerítések közé” került, ahova a Tom Clancy’s The Division-t rejtették. (Akik lejutnak a bunkerbe kipróbálhatják a játékot – alapon.)

Igen, úgy tűnik, hogy a szervezők ezúttal leléptek a már megszokott útról, és nem csak az üzleti – és marketing ügyekre fektették a hangsúlyt, hanem meghívtak néhányat a magyar Youtube-osok élmezőnyébl is, (Hurrá) hogy ezzel is szórakoztassák a rajongókat. Minden előkészítettnek tűnt, egy remek videogame-con-hoz, viszont számomra egy kicsit lyukacsosnak, kaotikusnak érződött.

PS4Pro-PlayIt-17

A jó…

Az esemény végre egy olyan helyen lett megtartva, ami lehetőséget biztosít a könnyű bejárásra a játékosok számára. És persze elég nagy helyen ahhoz, hogy a két világra osztott játékosközösséget, a PC-seket, és a konzol rajongókat kiszolgálja. Ezek mellett volt egy kisebb helység is a retro játékoknak és flipper “gépeknek”. Minden játék Full HD TV-ken került bemutatásra, és jó volt látni az NBA vagy éppen az NHL mérkőzéseket a “bad boy-októl” (sajnos nem sikerült tesztpéldányt kaparintani a kezünk közé). A játékok mindenki számára elérhetők voltak, tehát bárki próbára tehette a Halo vagy Battlefronts produktumokat, mielőtt letette volna a voksát bármelyiknél.

It was a great to show, which is not something I can say about this year’s show.

Az érdekességeket harsogó panelek mellett egy élő League of Legends kommentárt is biztosítottak a játékosok számára, a Minecraft rajongókra gondolva pedig egy erre kijelölt paviliont is felhúztak. Többféle bolt is szerepeltette magát (kedvezményekkel, akciókkal az egész területen), hogy megvásárolhassuk az új játékokat, vagy éppen a gaming-periféria gyűjteményünket bővíthessük. Talán a legszórakoztatóbb viszont a WWE birkózásra telepített színpad, ahol két nő mérte össze az erejét (Hát nem jó?).

A másik jó része a PlayIT-nek a retro-játék szekció volt és a flipper masinák. A retro alatt megtalálhattunk mindent a SNES-től a NEO GEO-ig (ami a Metal Slug-ot futtatta), és ez egy kellemes nosztalgia érzést keltett a betévedőkben. Azt tanácsolom, aki csak teheti térjen be egy körre ide is. A fellelhető flipperek, mind felújítottak bár úgy néznek ki, mintha csak most hoznák ki, a kurrens-kor gyárkapuján. Ezekkel a gépekkel játszani, talán a legszórakoztatóbb volt számomra, a con-on.

It was a great to show, which is not something I can say about this year’s show.

A rossz

Ahogy feljebb már megemlítettem, egy esemény (vagy Con) élvezhetőségi skálája a rendezőkön, és a szervezésen múlik, és az ezek között elterülő területen. Jelen esetben, kicsit többnek éreztem az üres helyeket, nem keltette a rendezvény azt a látszatot, hogy az utoIt was a great to show, which is not something I can say about this year’s show.lsó lábnyi terület is kiaknázásra került volna. Az igazság az, ha bárki eljut a PlayIT-re az olvasók közül, és tesz egy probát a Halo legújabb részével, vagy bármelyik PlayStaton kurrens-címmel akkor már nyugtázhatjuk is a napot, mivel rengeteget kell várni a sorra kerülésre, így az egész napot várakozással tölthetjük, egyetlen játékért.

Lehet, hogy enyhe túlzás, viszont úgy éreztem, hogy a PlayIT kihagyott egy lehetőséget arra, hogy sűrűbben rendezkedjen be, ahogyan azt a Lan partikon szokták. Amíg a show térképén minden szervezettnek tűnik, addig igazából elég nehéz odakeveredni, ahova szeretnél, ha pedig már abban a szekcióban vagy, ahol játszanál, akkor szembesülsz a kis helységgel, ami fogad.

Úgy tűnik a szervezők nem gondolkodtak éppen racionálisan mikor kitalálták az elrendezkedést, ugyanis egy rakásra pakolták az Xbox One-okat és PlayStation gépeket, hogy masszív partik születhessenek. A legnagyobb csalódás akkor jött, mikor megtaláltuk a Battlefront szekciót, ami egy kicsi, körkörös pavilont kapott, ahol a játékot laptopokon lehetett csapatni. A belépő, next-gen játék részleg megint csak csalódás volt, mivel csak szűkölködve lehetett multi-ban kipróbálni a Halo-t, vagy a sportjáték felhozatalt. Nem értem pontosan, hogy mi is történt, de legutóbb vagy sokkal több konzol állt a próbálkozni vágyó játékosok rendelkezésére, vagy a játékok kaptak nagyobb fókuszt.

It was a great to show, which is not something I can say about this year’s show.

…és a csúf

Megértem, hogy a vállalatoknak reklámokra van szükségük de az idei PlayIT pontosan emiatt vált egy őrületté számomra. A legabszurdabb része a rendezvénynek az volt, amikor az egyik emelvényen a “Lumia Dancer csoport” kezdte volna műsorát.(…) Valójában mindenki megpróbált valamit lenyomni a torkunkon, sokkal jobban mint legutóbb. A legrosszabb mégis az volt, hogy szinte minden második mondatban ott volt a brand-reklám, akár egy NFL mérkőzésen.

És ha már csúnya dolgokról beszélünk, azon töprengtem, hogy miért is volt szükség +18-as területre (mocskosnak hangzott…), mikor minden, amit e pavilonban el lehetett érni, az a Mortal Kombat X, Gears of War és Diablo triumvirátus volt, amivel a legviccesebbnek, mégis talán az bizonyult, hogy még felnőtt felügyelete mellett sem lehetett “behatolnia” a kiskorúaknak ebbe a szekcióba. Ebben csupán az volt a “fun”, hogy talán a legkevésbé őrzött területről van szó, a komplett PlayIT-en.

PS4Pro-PlayIt-4
Óh! És még egyszer… túl sok reklám…

Az év végén, a PlayIT egy kicsit a középszerű-alatt teljesített, reméljük jövőre az elrendezkedés sokkalta jobb lesz, és több fókuszt kapnak a next-gen képviselők. Kevesebb reklámmal.

-Dante-

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu