Major Lazer: Peace is the Mission – Dupla dinamit

SPOTIFY – A legjobb turmixok akkor születnek, mikor a megfelelő hozzávalókat – amik önállóan is megállják helyüket – összekeverjük, olyan arányban, hogy azok harmóniában dolgozhassanak együtt. Egy ilyen turmixhoz hasonlítanám a Major Lazer csapatát is, akiknek a 2015-ös évben az év egyik legnagyobb slágerét köszönhetjük, a Lean On-t, ami jelenleg is a Spotify Nemzetközi TOP50-es listájában szerepelteti magát.

A Peace is the Mission egy nagyon erős képviselője az elektronikus zenei műfajnak, ami megérdemli, hogy odafigyeljenek rájuk az emberek. Nem csak azért, mert az album egyik dala (a Lean On) a toplisták élére törte fel magát már ideje korán, hanem azért is, mert az említett zeneszám mellett találhatunk még 13 remekül megkonferált track-et, amik közül ugyan van 1-2 ami gyengébben teljesít, de összességében hozzák az elvárt színvonalat.

Van egy két gyengepontja a lemeznek, amiért nem lehet egyértelműen a Major Lazer srácait hibáztatni.

Béke tesók!

A Wild Belle-el felvett nyitószám egy ügyesen aláfestett, lassú alapmotívumú dal, ami megalapozza a teljes album hangulatát. Ennek köszönhető, hogy végeredményben a Peace is theMission szép ívesen halad egyre felfele és felfele a csúcsig. Ugyan a Be Together nem egy kiemelkedő produktum az albumon, viszont nagyon élvezhető, és remek alapot szolgáltat a lemeznek.

Ezt követi az Elliphant és Jovi Rockwell közreműködésével felvett Too Original, ami egy igazi pörgős, bulizós dalra sikeredett. Nagyon kreatív megoldások hallhatók a zenében, az alapmotívuma és dallama pedig egyenesen fantasztikus. Maga a RAP rész nem teljesít olyan erősen, mint a zene többi része, viszont nem szabad elfelejteni, hogy az elektronikus zenék java részénél a dalszöveg (esetünkben a RAP) csupán támogató eszközként van jelen.

A Chronixx-al közösen megalkotott Blaze Up The Fire egy eszement dal, ami kiemelkedik az album többi száma közül. Valahogy a legelső pillanattól a Far Cry 3 azon jelenetére asszociáltam, amikor a „mariska” ültetvényeket kell felégetnünk, és az első szippantás után az egészségesnek nem nevezhető füstből már be is indult egy remek dal, ami ötvözte a reggae és az elektronikus zene motívumait. A Far Cry-ban is hatalmas élmény volt, de így, játékon kívül is nagyot üt ez a stílus.

Van egy két gyengepontja a lemeznek, amiért nem lehet egyértelműen a Major Lazer srácait hibáztatni.

Party’on

Az album negyedik helyén a Lean On következik, amiről elég annyit tudni, hogy nem véletlenül lett napjaink egyik legmeghatározóbb slágere. A dallamvilága, dalszövege, üteme mind nagyon hangulatos, így a bulikban nagyon szívesen hallgatja az ember. A Lean On-t követi az Ellie Goulding-al felvett Powerful, amiről most külön véleményt nem is fejtenék ki, mivel az énekesnő albumáról készült bemutatóban már górcső alá került. Elég annyi, hogy nem ront a Peace is the Mission hangulatán, viszont tovább sem építi azt.

Egy kicsit latinosabb vízre evezünk a Powerful után a Light it Up-al, ami Nyla együttműködésével jött létre. Remek ritmus, érdekes dallamvilág és közel sem annyira érdekfeszítő dalszöveg jellemzi az alkotást. A latinosodás után persze végre révbe érünk, és elérkezik a várva várt béke egy újabb reggae-elektronic vegyületben, a Roll the Bass-ben, ami egy nagyon erős bulizós szám, mindenkinek ajánlom, aki szereti a stílust.

A soron következő dal a Night Riders ami egy erős hip-hop-os vonalat követ és valahogy egyáltalán nem is akar alkalmazkodni az album többi dalához. Akkora a kontraszt, hogy azt emberi fül már nehezen viseli el. Az Ariana Grande és Machel Montano „Allmy Love” című számának feldolgozása egy kétélű penge a lemezen, ami ugyan remek hangzással és dallammal rendelkezik, viszont Ariana Grande lemezén is elég nagy gyengepont volt a dal, és a feldolgozás nem sikerült annyira ütősre, hogy elviselhetőbbé tegye az élvezhetetlen Allmy Love-ot.

A Light it Up és a Boom megint csak olyan fénypontok, amik akár autóban, akár a bulira készülődés közben, vagy épp már a buliban remek hangulatot képesek felépíteni. Ezeknek szöges ellentéte a lassú ütemű Wave, ami dallamvilágával és a dalszövegével sikeresen megfogott, azonban újfent óriási kontraszttal érkezett a lemezre, mivel hangulatilag, ütemileg egy teljesen más világban jár, mint az őt megelőző dalok. Persze ezt magyarázhatnánk azzal, hogy az album lezárása a Wave-el kezdődik, viszont valójában ez, a 13-ik Thunder & Lighting című Gent & Jawns számra esik, ami a hűtés helyett inkább fűt a hallgatóság számára, ami megbocsátható, mivel végre visszatér a reggae vonalra, ami a csapat nagy erőssége. A nagy finálé pedig a Lost-al érkezik el, ami végül egy elég gyenge produkció lett, széteső dallamvilággal, fültépő énekkel és el-elütő ritmussal.

Van egy két gyengepontja a lemeznek, amiért nem lehet egyértelműen a Major Lazer srácait hibáztatni.

Stíluskedvelőknek kötelező

A Major LazerPeace is the Mission” albuma egy remekre sikerült lemez, amiben a megemlítésektől eltérően nem a srácokat támogatták az említett előadók, hanem a Major Lazer srácai működtek együtt Ariana Grande-val és Ellie Goulding-al (és a többiekkel…), mindettől eltérően a producerek kezei nyomát hordozzák javarészt a felsorakoztatott dalok, és ezt figyelembe véve mindenképpen megérdemelnek némi figyelmet. Az sem véletlen, hogy több daluk is megjárta már a Spotify top-listáit. Minden elektronikus-zene kedvelőnek ajánlom a srácok új lemezét.

-Kese-

Major Lazer: Peace is the Mission

Zene - 8.8
Szöveg - 7.7
Stílusában - 8.6
Innováció - 7.4
Divatban - 8.5

8.2

KIVÁLÓ

Van egy két gyengepontja a lemeznek, amiért nem lehet egyértelműen a Major Lazer srácait hibáztatni. Az album hangulata a már megemlített kontrasztos felépítés miatt ingadozó, így gyakorta kizökkenti a hallgatóságot, ami azért elég nagy negatívum egy lemeznél. Persze ettől függetlenül (majdnem) minden egyes zeneszám remekel, így bátran ajánlom a stílus kedvelőinek.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu